Kniha Genetické manipulace před soudem (v anglickém originále GM
on trial) obsahuje svědectví vědců předložená soudu na obhajobu
28 dobrovolníků Greenpeace, kteří dne 26. července 1999 v Lyngu,
Norfolk (Velká Británie) sklidili úrodu geneticky manipulované (GM)
kukuřice.
Důvodem této nenásilné akce byla bezprostřední hrozba, že kukuřice
vykvete a dojde k nekontrolovatelnému rozptýlení pylu do okolí.
Krátce před uspořádáním akce totiž vyšlo najevo, že švýcarské úřady
pěstování stejného druhu geneticky manipulované kukuřice (známé
jako T25) zakázaly, a to kvůli obavám z křížové kontaminace (křížení
GM kukuřice s kukuřicí nemodifikovanou) a úniku geneticky manipulovaných
organismů (GMO) do životního prostředí.
Celkem 28 aktivistů včetně ředitele britské pobočky Greenpeace
lorda Petera Melchetta, kteří sklidili a odvezli část úrody GM kukuřice
patřící firmě AgrEvo (nyní Aventis), bylo při akci zadrženo a obžalováno
z trestného činu krádeže. Případ byl předložen královskému soudu
v Norwichi a soudní jednání začalo 3. dubna 2000.
Obhajoba dobrovolníků Greenpeace byla založená na tzv. "řádném
ospravedlnění" - totiž na předpokladu, že měli právo na své
jednání, neboť věřili, že životnímu prostředí hrozí akutní nebezpečí.
To vyvolalo potřebu sestavit odborný vědecký posudek. Hned ze začátku
procesu ale vyšlo najevo, že žalující strana nebyla schopna nebo
ochotna popřít přesvědčení obžalovaných - především fakta, že nebezpečí
vyplývající z rozptýlení pylu z geneticky manipulované kukuřice
může mít vážné následky a vyžaduje tudíž okamžitý zásah. Královský
soud v Norwichi nakonec uznal argumenty obhajoby a všech 28 dobrovolníků
Greenpeace osvobodil.
Tento případ vstoupil do historie a posunul veřejnou diskusi o
geneticky manipulovaných potravinách z roviny "věda versus
emoce" na serióznější úroveň, kdy vychází najevo, že i vědci
mají vážné pochybnosti a pokládají otázky, na něž dosud neznáme
odpovědi.
Vědecké posudky uveřejněné v knize zasahují široké spektrum problémů
vznikajících pěstováním GM plodin - od nebezpečí úniku GMO do životního
prostředí a genetické kontaminace pylovým přenosem, přes nebezpečí,
které pěstování GM plodin představuje pro chovatele včel a ekologické
zemědělce až po dopady na půdu či zdraví lidí.
Výpovědi obsažené v této knize:
Profesor Jean Emberlin v knize podává zprávu o rozptylu kukuřičného
pylu z geneticky manipulovaných plodin větrem, jak daleko se může
takový pyl dostat, včetně výjimečných případů, kdy byl pyl přenesen
na vzdálenost větší než 100 kilometrů, přičemž si zachoval opylovací
schopnost.
Geoff Hopkinson popisuje, jak mohou včely sloužit jako přenašečky
kukuřičného pylu na mnoho kilometrů, dále se zmiňuje o obavách chovatelů
včel z kontaminace pylu a produktů obsahujících pyl (včetně medu).
Richard Young vysvětluje obavy z křížové kontaminace plodin, pěstovaných
podle zásad ekologického zemědělství, jako následek přenosu pylu,
a řady jiných způsobů kontaminace. A proč se Půdní asociace rozhodla
přijmout standard pro ekologicky pěstované plodiny, který nepřipouští
žádnou kontaminaci geneticky manipulovaným materiálem.
Erik Millstone podává zprávu o problematickém pojmu "podstatná
shoda" (látková ekvivalence), o nějž se opírá většina metod
orgánů odpovědných za stanovení bezpečnosti potravin na celém světě,
a jak může tento pojem vlastně bránit výzkumu skutečných účinků
genetické manipulace na potraviny.
Vyvyan Howard vyjmenovává některá z rizik, jež vyvstávají v souvislosti
s geneticky manipulovanými potravinami, jako jsou například toxicita
malých dávek. Dále odhaluje obtížnost provedení odhadu rizik ve
srovnání s identifikací nebezpečí.
Profesor Terje Traavik podává zprávu o nepředvídatelnosti genetické
manipulace a o ohrožení způsobeném tzv. horizontálním přenosem genů,
kdy některé organismy (zejména mikrobi) jsou schopny zachytit a
využít DNA z okolí nebo z jiných organismů. Profesor Traavik soudí,
že horizontální přenos genů je opravdu možný a pokud k němu dojde,
může to představovat nepředvídatelné problémy týkající se nejen
životního prostředí, ale také lidského zdraví. Za určitých podmínek
mohou být následky katastrofální.
Max Turner a Neil McGregor odhalují možné dopady genetických změn
na fungování půdy, potenciální vliv na koloběh živin a úrodnost
půdy a změny v používání agrochemikálií.
Peter Beaumont podává zprávu o případných změnách v používání herbicidů,
plynoucích z použití geneticky manipulovaných plodin tolerantních
vůči herbicidům a poukazuje na nedostatky regulačních opatření,
týkajících se geneticky manipulovaných plodin odolných vůči herbicidům.
Sue Mayer poukazuje na omezené možnosti polních pokusů v zemědělských
provozech; jakých výsledků bude možno dosáhnout, jaké otázky zůstanou
nezodpovězeny, ať už bude navržený výzkumný program jakkoli úspěšný
a jaká je schopnost vědeckých experimentů vyrovnat se s neočekávanými
výsledky.
Relevance pro Českou republiku a postoj Greenpeace
V roce 2002 podala nadnárodní společnost Monsanto (a spolu s ní
několik dalších subjektů) žádosti o pokusné pěstování geneticky
manipulované kukuřice také v České republice. Otázky jako: "Kdo
zaplatí škody, jestliže GMO unikne do životního prostředí a způsobí
újmu zemědělcům?" zůstávají i nadále nezodpovězeny. Greenpeace
se proto staví proti všem polním pokusům s GM plodinami a žádá příslušné
orgány, aby takové pokusy nebyly na území ČR povoleny.
|