Ty tam jsou doby, kdy děti dělaly grimasy při pomyšlení, že místo sladkostí
a kyprých buchet budou muset chroupat zeleninu. Rodiče si konečně mohou
oddechnout. Díky pokroku v genetice si již brzy půjdeme do supermarketu
koupit mrkev s vůní nugátu či fazole, co budou chutnat po marcipánu. Genetičtí
inženýři pro nás nachystali dokonce i ,turbo" kapra, který prý báječné
vyroste už za 2 roky. Postará se o to lidský gen, jenž zázračně urychluje
růst. Biochemické koncerny nyní slibují, že geneticky manipulované potraviny
již zakrátko vyřeší problém hladu na celé planetě. Avšak než k tomu dojde,
budou prý muset rozšířit smrtící gen Terminátor. Ten ovšem nejspíše zruinuje
právě ty nejchudší drobné zemědělce ve třetím světě. Že tato vize patří
do kategorie sci-fi? Omyl! Právě tohle je realitou dneška v oblasti geneticky
manipulovaných potravin.
Fishberry - jahoda křížená s rybou
Geneticky modifikované organismy nebo-li GMO jsou organismy (bakterie,
rostliny i zvířata), jejichž genetická výbava byla záměrně změněna vnesením
cizorodé genetické informace. Do obyčejných rajčat se tak vnáší například
gen z baktérie, do jahod zase gen z ryby a do kapra lidský gen urychlující
růst. K podobné ,výměně informací" mezi rostlinami a živočichy v přírodě
normálně nedochází. Pouze s velkou dávkou obrazotvornosti by bylo možno
si představit jahodu v mileneckém objetí s rybou, natožpak čekat, že ti
dva spolu zplodí životaschopného potomka. Zatímco v přírodě probíhá výměna
genetické informace mezi jedinci téhož druhu, případně druhy úzce příbuznými,
u GMO se v laboratořích do hostitelského organismu vnáší cizorodé geny
,šité na míru". Děje se tak na objednávku velkých nadnárodních společností,
které si takto vytvořené organismy nechávají patentovat jako průmyslové
zboží.
Co z toho má spotřebitel?
Vnášení cizích exotických genů má změnit některé vlastnosti organismů.
Vizi budoucího zemědělství spatřují genetici v nových rostlinách a zvířatech,
které prý budou odolnější vůči škůdcům a budou mít vyšší výnosy či užitkovost.
U geneticky manipulovaných potravin se má zase prodloužit trvanlivost
či zlepšit kvalita. Obyčejná rajská jablíčka jsou například pozměněna
tak, aby se odstranilo jejich přirozené měknutí. Rajčata pak zůstávají
na pultech supermarketů ,čerstvá" po celé měsíce. Jakkoliv se reklama
snaží vzbudit dojem, že prospěch z geneticky manipulovaných potravin bude
mít obyčejný spotřebitel, skutečný zisk tyto vynálezy zatím přinášejí
pouze jejich autorům - velkým nadnárodním společnostem. Americký biochemický
gigant Monsanto například ,vytvořil" speciální geneticky manipulovanou
sóju odolnou vůči herbicidu Roundup. Výhradní právo na výrobu tohoto totálního
rostlinného jedu má právě firma Monsanto. Patent na Roundup však vyprší
už v roce 2000 a Monsanto proto vymyslelo plán, jak své zisky udržet.
Nechává si postupně patentovat tzv. Roundup Ready plodiny - geneticky
manipulované odrůdy odolné vůči jím vyráběnému herbicidu. A tak zatímco
jsou spotřebitelům slibovány ,lepší" a "kvalitnější" potraviny, na
trh se dostávají plodiny, jejichž hlavní výhoda spočívá v tom, že snesou
vyšší dávky chemických jedů. Pokud je u některých plodin vytvořena nějaká
"exotická" vlastnost, jako například prodloužená trvanlivost u již
zmíněných rajčat, profitují z toho především dodavatelé a suparmarkety.
Díky delší životnosti rajčat mají totiž menší ztráty. Spotřebiteli se
jaksi zapomene říct, že kupuje rajče, které leží ve skladu déle a má díky
tomu pravděpodobně i méně vitamínů.
Terminátor
způsobuje, že rostliny "vraždí" svá vlastní semena. Zemědělské plodiny,
jako například obilí či kukuřice, se pak nemohou rozmnožovat a zůstávají
neplodné.
Horší než toxické znečištění
I zapřisáhlí skeptici ovšem přiznávají, že genové technologie mohou mít
v určitých konkrétních případech i pozitivní uplatnění. V medicíně a humánní
genetice se díky nim například zlepšila diagnostika a GMO nyní slouží
k výrobě nových pozoruhodných léků. Jistě i tady existují pochybnosti
a vážná rizika zneužití. Nicméně v medicíně se GMO uchovávají většinou
v uzavřených laboratořích za přísně kontrolovaných podmínek. Možnost jejich
úniku do životního prostředí zde bývá poměrně nízká. Zcela jinak je tomu
ovšem v zemědělství. Zde je riziko úniku GMO do životního prostředí tak
veliké, že je prakticky nemožné jej odstranit. Takový únik by přitom mohl
mít nedozírné následky na celý ekosystém. Jakmile se totiž pozměněné organizmy
jednou dostanou do prostředí, je téměř vyloučeno je izolovat a vzít zpět.
Zatímco znečištění jedovatými látkami je možné většinou asanovat (byť
často za obrovských nákladů), lze si totéž jen těžko představit u živých
GMO, které se množí, mohou migrovat a ovlivňovat ekosystém neznámým způsobem.
Některé studie přitom ukazují, že cizí geny mohou být z různých důvodů
přeneseny z rostlin například na baktérie a plísně. Teoreticky je rovněž
možné, že rezistence na antibiotika (častá vlastnost geneticky modifikovaných
rostlin) se jednoho dne přenese na patogenní bakterie, přenašeče chorob.
Nečekaně pestrobarevné petúnie
Počátkem devadesátých let byly geneticky manipulované rostliny poprvé
testovány v Německu ve volné přírodě. Jednalo se o známé balkónové rostliny
petúnie. Do petúnií byly přeneseny 2 cizí geny. Kukuřičný gen měl vyvolat
tvorbu pigmentu lososové červeně a rostliny tak měly kvést červeně místo
bíle. Jenže se stalo něco neočekávaného. V červenci se polovina květů
zbarvila bíle, potom některé červeně nebo růžově. Podivuhodné bylo to,
že petúnie získaly některé nové, s barvou nesouvisející vlastnosti. Měly
více listů a odnoží na rostlinu a získaly větší odolnost vůči plísním.
Jejich rozmnožovací schopnosti však byly nižší než u normálních, geneticky
nepozměněných petúnií. Změna těchto pro rostlinu velice významných vlastností
není vysvětlitelná pouze zavedením cizího genu. Gen pro vývin lososové
červeně evidentně zasáhl do mnoha regulačních mechanismů, ne pouze do
zbarvení květů. Jestliže není možné odhadnout všechny nové vlastnosti
GMO, tím spíše nelze odhadnout chování těchto organismů v prostředí, kde
je třeba zohlednit složité interakce prostředí a organismů, které v něm
žijí.
Geneticky manipulovaná sója odolná vůči herbicidu Roundap má společnost
Monsanto pomoci udržet zisky z prodeje tohoto totálníhgo jedu. |
Bakterie zabíjejí pšenici
Vědci ze státní univerzity v Oregonu například zkoumali, jaký důsledek
může mít zavedení geneticky pozměněných bakterií z laboratoře do volného
prostředí, konkrétně na pokusné pole. Pro svou studii zvolili bakterii
Kleibsiela planticola, která obsahovala cizí gen, s jehož pomocí bakterie
přeměňovala zemědělský odpad na alkohol. Tato geneticky pozměněná bakterie
se k podobnému účelu používala již dříve, ovšem pouze v přísně uzavřených
systémech. Při pokusu vědci zjistili, že bakterie mění nejen složení půdy,
ale i půdní faunu a rychlost růstu rostlin. Zavedení geneticky modifikované
bakterie na pole vedlo k silnému zmnožení jistého druhu půdních červů.
Na zasetou jarní pšenici měly bakterie naopak katastrofální účinek. Pšenice
zašla. Vědci míní, že přemnožení červi poškodili kořeny rostlin a způsobili
jejich úhyn. Skutečný důvod úhynu rostlin je však těžké stoprocentně určit.
Geneticky pozměněné bakterie totiž produkují alkohol ve volné půdě úplně
stejně, jako v uzavřeném prostředí, a i ten mohl být příčinou úhynu. Podivuhodné
na případu je, že tyto pozměněné bakterie prošly různými stupni kontroly
a byly úřady považovány za neškodné. Přitom pokud by půdní bakterie unikly
do volného prostředí, mohlo to mít nedozírné následky na celý ekosystém.
Terminátor
Ještě větší obavy panují ohledně genových technologií, jejichž cílem je
ničit. Nejnovější skandál vyvolala společnost Monsanto, která se nyní
chystá rozšířit technologii tzv. ,smrtících" genů. Ty mají posílit její
monopol na světovém trhu s osivy. Gen zvaný Terminátor způsobuje, že rostliny
,vraždí" svá vlastní semena. Zemědělské plodiny, jako například obilí
či kukuřice, se pak nemohou rozmnožovat a zůstávají sterilní. Nelze pak
využít tradičních metod, kdy se část úrody ponechává na osivo pro příští
léta. Pokud bude Terminátor povolen, mohlo by opravdu dojít ke katastrofě.
V rozvojových zemích třetího světa se totiž až 80 procent sadby bere z
předchozí úrody nebo se získává výměnou s ostatními zemědělci. Drobní
farmáři na celém světě by se tak mohli stát zcela závislí na několika
málo nadnárodních firmách. Ty jim pak budou prodávat geneticky pozměněná
semena a diktovat si přitom vlastní ceny. Je příznačné, že filiálka agrochemického
koncernu Monsanto, Delta & Pine Land si zažádala o patent na ,terminátorský"
gen již v 87 zemích světa.
Spasí GMO svět od hladu?
Jedním z nejčastěji používaných argumentů pro zavádění geneticky manipulovaných
rostlin je, že tyto potraviny nasytí svět a vyřeší problém hladu na naší
planetě. Experti na otázky výživy však namítají, že taková argumentace
je naivní. Hlavní problémy hladu jako například chudobu, sociální nerovnost,
špatnou distribuci potravin či neexistenci udržitelné agrární politiky
v rozvojovém světě by jen stěží mohlo vyřešit zavedení technologie. Lidé
bez přístřeší a finančního příjmu si totiž nebudou moci dovolit koupit
jídlo i kdyby bylo k dispozici, protože na něj prostě nebudou mít. Navíc
zavádění GMO, které si nadnárodní společnosti bohatého Severu nechávají
patentovat, vytlačí původní plodiny či jejich různé variety v rozvojových
zemích. Chudé země se pak stanou ještě více závislé na dovozu GMO z průmyslového
Severu. Hlad je především politický a sociální fenomén. I Světová organizace
pro výživu a zemědělství (FAO) připouští, že současný problém hladu nespočívá
v technologii a nedostatku potravin, ale v jejich špatné distribuci a
nespravedlivém rozdělování. V roce 1973 se například ukázalo, že třicet
šest zemí nejvíce postižených hladem exportovalo své potraviny do USA.
A tyto praktiky přežívají do dnešních dnů.
Čestmír Hrdinka
pokračování
|