3/2000


Greenpeace požaduje chránit děti před geneticky manipulovanými potravinami

Praha, 10. února 2000 - Česká pobočka mezinárodní ekologické organizace Greenpeace dnes vyzvala největší výrobce dětské výživy prodávané v ČR, aby při výrobě potravin pro děti nepoužívali geneticky manipulované (GM) suroviny. Více než 130 zemí celého světa se před několika dny na jednání v Montrealu shodlo na tom, že v souvislosti s geneticky manipulovanými organismy je třeba zachovávat maximální ostražitost.

"Mezinárodní Protokol o biologické bezpečnosti, který byl koncem ledna přijat v kanadském Montrealu, je založen na principu předběžné opatrnosti. Znamená to, že v případě geneticky manipulovaných organismů (GMO) je lepší být »předem opatrný«, než později litovat napáchaných škod," prohlásil Dr. Čestmír Hrdinka, vedoucí kampaní Greenpeace ČR.

Většina GMO jsou dnes geneticky manipulované zemědělské plodiny a z nich vyráběné potraviny. Mezi vědci neexistuje shoda, co se týče bezpečnosti těchto manipulovaných potravin. Existuje například obava, že by se geny rezistentní na antibiotika obsažené v GMO mohly přenést na mikroorganismy vyvolávající různé nemoci. Mikroorganismy by pak byly vůči antibiotikům odolné. Není také úplně jasné, zda geneticky manipulované potraviny, které obsahují kvalitativně nové bílkoviny, nemohou způsobit alergie.

"Nikdo dnes nemůže s jistotou říci, že geneticky manipulované potraviny jsou bezpečné. Jednoduše to nevíme. Nebyly provedeny dostatečné testy," prohlásil Hrdinka. "Jestliže dnes biotechnologický průmysl tvrdí, že zde žádné nebezpečí neexistuje, prostě nám lže."

Ještě do nedávna se například tvrdilo, že žádné povolené geneticky manipulované rostliny nemohou ohrozit přírodu. Pak se však zjistilo, že geneticky manipulovaná Bt-kukuřice zabíjí neškodné motýly.

O nedůvěře lidí vůči manipulovaným potravinám svědčí jejich masivní odmítání v Evropě. Největší výrobci potravin jako Nestle a Unilever se v některých zemích již zavázaly, že nebudou tyto manipulované potraviny dodávat na trh. Celá řada rakouských a německých supermarketů jako například Billa a Spar se zavázala, že manipulované potraviny odstraní ze svých obchodů. Dokonce i v zemích jako je USA, které byly ještě donedávna považovány za baštu genetických manipulací, vzrůstá vůči geneticky manipulovaným potravinám odpor. Největší americký výrobce dětské stravy, GERBER vloni oznámil, že nadále již nebude používat žádné geneticky manipulované suroviny k výrobě potravin pro děti.

"Jestliže o bezpečnosti geneticky manipulovaných potravin existují jakékoliv pochybnosti, je třeba využít princip předběžné opatrnosti a tyto potraviny vyloučit z jídelníčku našich dětí," zdůraznil Hrdinka. "Právě malé děti jsou nejzranitelnější. Vyzýváme proto výrobce dětské výživy, aby do budoucna nepoužívali žádné geneticky manipulované potraviny.

Václav Vašků,
tiskový mluvčí Greenpeace ČR


Další informace:
Dr. Čestmír Hrdinka
tel.: 02/24 31 96 67
fax: 02/311 22 89
e-mail: chrdinka@diala.greenpeace.org

Poznámka:
Více informací o problematice GMO lze nalézt na internetových stránkách Greenpeace ČR: http://www.greenpeace.cz/action/geneng/index.htm nebo na internetových stránkách Greenpeace International: http://www.greenpeace.org/~geneng/structur/food.htm

Tisk. zprávy