Devadesát procent Čechů si přeje, aby geneticky modifikované potraviny
byly zřetelně označovány
Greenpeace:
Označování manipulovaných potravin musí nařídit zákon!
Praha, 9. března 2000 -Ekologická organizace
Greenpeace apeluje na poslance Parlamentu ČR, aby přijali takovou
úpravu zákona o potravinách, která zavede povinné označování geneticky
modifikovaných potravin. Poslední průzkumy veřejného mínění jasně
ukazují, že označování manipulovaných potravin si přeje již celých
90 procent české populace. Organizace Greenpeace se dnes proto obrátila
na petiční výbor Parlamentu ČR a předala mu petici Za označování
geneticky modifikovaných potravin (1), kterou podepsalo téměř
5000 lidí.
"Poslanci by měli respektovat tak jasný hlas veřejnosti
a konečně přijmout ustanovení, které zavede povinnost označovat
všechny geneticky manipulované potraviny, aby spotřebitelé měli
možnost si vybrat," prohlásil Dr. Čestmír Hrdinka, vedoucí kampaní
Greenpeace. "Spotřebitelé musí mít právo vědět, co vlastně jedí!"
zdůraznil Hrdinka.
Průzkum veřejného mínění, který minulý týden pro Českou
televizi a Český rozhlas provedla agentura STEM (2), ukázal, že
87 procent mužů a 93 procent žen si přeje, aby geneticky upravené
potraviny byly zřetelně označeny. Z průzkumu mj. vyplynulo, že o
škodlivosti geneticky pozměněných potravin jsou častěji přesvědčeni
lidé se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním a ženy.
Poslanci budou v nejbližší době rozhodovat o konečné
podobě návrhu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Právě
tento zákon má povinné označování GM potravin zavést. Existují však
obavy, že průmyslová lobby se bude snažit označování GM potravin
zablokovat.
"Česká pobočka Greenpeace žádala označování již v
roce 1997. Parlament však tehdy zákon o potravinách přijal v podobě,
v němž povinnost označování chyběla," připomněl Hrdinka. "Požadujeme,
aby geneticky modifikované potraviny, např. sója, rajčata, kukuřice,
ale také například kečup připravený z geneticky manipulovaných rajčat
nebo čokoláda, byly zřetelně označeny nápisem: vyrobeno z geneticky
modifikovaných organismů."
V Evropské unii platí povinnost označovat geneticky
manipulované potraviny již několik let. V současné době se diskutuje
o označování GM potravin také v USA.
"Geneticky manipulované potraviny představují těžko
odhadnutelné riziko pro lidské zdraví," zdůraznil Hrdinka. Proces
genetických manipulací totiž zasahuje do dědičné informace organizmu,
například zemědělské plodiny, a přináší riziko nechtěného pozměnění
jeho funkcí na buněčné úrovni. Tyto nepředvídané změny mohou způsobit,
že potraviny by mohly vyvolávat alergie nebo působit v určitém smyslu
toxicky. Geny způsobující rezistenci na antibiotika, které se vkládají
například do kukuřice, mohou přejít na patogenní mikroorganismy.
Pokud ty způsobí onemocnění, nemusela by léčba antibiotiky vůbec
zabrat.
"Rizika geneticky pozměněných potravin jsou příliš
velká. Proto dnes lidé na celém světě tyto manipulované potraviny
odmítají," uzavřel Hrdinka.
Václav Vašků,
tiskový mluvčí Greenpeace ČR