17/2001

V ČR přibývá firem deklarujících, že jejich
výrobky jsou prosty genetických manipulací

Praha, 8. června 2001 - Greenpeace dnes přivítalo stanovisko firmy Zott, která se zaručila, že neprodává geneticky manipulované (GM) potraviny. Společnost Zott se tak zařadila po bok největším evropským výrobcům a prodejcům potravin, kteří se zavázali, že budou nabízet pouze geneticky nemanipulované tzv. GE-free potraviny. K tomuto směru se u nás již dříve přihlásili někteří výrobci potravin jako například Setuza, Danone a Unilever. Obdobné stanovisko vyjádřili také zástupci některých supermarketů jako například Billa, Norma, Spar a Delvita.

"Je to dobrá zpráva pro všechny spotřebitele. Od firmy Zott jsme obdrželi certifikáty všech výrobků dodávaných do České republiky včetně oblíbených jogurtů Jogobella a Monte," prohlásila Zuzana Piknová, vedoucí genetické kampaně Greenpeace a dodala, že společnost Zott se tímto prohlášením zařadila mezi výrobce, kterým nejsou lhostejná přání zákazníků a starost o životní prostředí (1).

Ekologická organizace Greenpeace je přesvědčena, že geneticky manipulované organismy představují neodhadnutelné riziko pro životní prostředí a zdraví lidí. V průběhu června proto Greenpeace představí aktualizované vydání speciálního průvodce spotřebitele s názvem "Víte, co jíte, aneb jak se vyhnout geneticky manipulovaným potravinám". Nový průvodce spotřebitele bude obsahovat nejen aktuální pozice výrobců, ale také textovou část týkající se problematiky genetických manipulací.

"Je skvělé, že i v České republice upouští od používání GMO ve svých produktech stále větší množství výrobců. Samozřejmě, že stanovisko společnosti Zott bude v novém vydání Průvodce spotřebitele zohledněno a společnost se zařadí mezi ty výrobce, kteří GMO nepoužívají," zdůraznila Piknová.

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR

Ing Zuzana Piknová,
tel.: 02/24 31 96 67
Václav Vašků, mobil: 0603/414 739
internet: http://gmo.greenpeace.cz

Poznámky:
(1) Greenpeace získalo certifikáty, ze kterých vyplývá, že všechny výrobky dodávané firmou Zott GmbH & Co. pro firmu Zott s.r.o. v České republice neobsahují geneticky manipulovaných organismy (GMO) a ani žádné přísady nebo přídatné látky, jež jsou získávány pomocí GMO.