2/2002

Jak se kupují velryby?
Japonsko vydává miliony dolarů, aby byl zrušen zákaz lovu velryb

Melbourne/Praha, 16. ledna 2002 - Japonská vláda již vydala více než 320 milionů amerických dolarů za aktivity usilující o návrat k plnému komerčnímu lovu velryb, prohlásila dnes organizace Greenpeace poté, co se její loď Arctic Sunrise vrátila do australského Melbourne z expedice k Antarktidě, kde aktivisté bránili ilegálnímu lovu velryb.

Po šesti týdnech pronásledování japonské velrybářské flotily v mořích kolem Antarktidy vyjádřili aktivisté Greenpeace na palubě lodi Arctic Sunrise své zklamání, že přes veškerou jejich snahu budou nakonec rozhodujícím faktorem pro budoucnost velryb peníze.

"Japonská vláda je rozhodnuta obnovit komerční lov velryb za každou cenu. Kupuje si hlasy (v Mezinárodní velrybářské komisi), čímž si kupuje návrat ke komerčnímu lovu velryb," prohlásila Sarah Dutchie z Greenpeace na tiskové konferenci, která se dnes uksutečnila na palubě lodi Arctic Sunrise.

Dnes zveřejněná výzkumná zpráva obsahuje nové údaje o obrovských částkách peněz, které jsou vydávány s cílem zvrátit současný celosvětový zákaz komerčního lovu velryb. V samotném roce 2001 bylo vydáno více než 47 milionů dolarů za nákup hlasů šesti zemí, jež jsou členy Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Tyto peníze jsou Japonskou agenturou pro rybolov (Fisheries Agency of Japan) uváděny jako pomoc na rybolov, ale ministerský předseda karibského státečku Antigua a Barbuda připustil, že tyto peníze jsou odměnou za hlasování o velrybách ve prospěch Japonska. Japonsko také již veřejně připustilo, že nakupuje hlasy, avšak nikdo dosud nepřiznal, že tyto náklady platí japonští daňoví poplatníci.

Podle oficiálních čísel ODA a publikací uveřejňovaných japonským Institutem pro výzkum velryb (Institute Cetacean research) granty na rybolov směřující do karibských zemí přesáhly 210 milionů dolarů a dotace na tzv. "výzkum velryb" dosáhly 113 milionů. Celková částka vydaná od počátku platnosti moratoria na lov velryb v roce 1987 již překročila 320 milionů dolarů. Ani toto vysoké číslo však nezahrnuje všechny náklady na kampaň, jejímž cílem je návrat ke komerčnímu lovu velryb. Greenpeace zveřejnilo fakta ukazující, že japonská vláda si najala známé mezinárodní lobbistické a PR agentury a platí rozsáhlé reklamní kampaně.

"Zatímco japonská ekonomika se propadá, naše vláda vyhazuje miliardy jenů ve snaze přinutit svět k obnovení lovu velryb," zdůraznil vedoucí japonské kampaně Greenpeace Juko Hirono. "Japonsko by nemělo používat takovéto extrémní metody ve snaze získat co chce. Každý japonský občan za to platí, aniž by o tom věděl."

Juko je jedním ze 30 členů Greenpeace na palubě Arctic Sunrise, který vydržel těžké antarktické podmínky během snahy o zastavení ilegálního lovu velryb. Aktivisté se stali svědky harpunování a snažili se mu vlastním tělem zabránit. Byli též terčem ohromných vodních děl zpracovací lodi Nisshin Maru, která ulovené velryby porcuje. Odhaduje se, že japonští velrybáři dosud ulovili přes 100 plejtváků malých z celkového očekávaného počtu 440 kusů, které si naplánovali letos ulovit. Bez neúnavné přítomnosti Greenpeace by jich bývalo mnohem více.

Další informace:
Václav Vašků, tiskový mluvčí, mobil: 0603/414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org
internet: http://whales.greenpeace.org/

Poznámky pro redakce:
Těsně před konáním každoročního zasedání Mezinárodní velrybářské komise v roce 2001 potvrdil významný člen japonské delegace pan Komatsu, že Japonsko nakupuje volební hlasy. V interview pro televizi australskou televizi ABC pan Komatsu připustil, že Japonsko muselo použít "nástroje diplomatické komunikace a slibů zahraniční rozvojové pomoci, aby ovlivnilo členy Mezinárodní velrybářské komise". Nezávisle na něm to potvrdil i ministerský předseda Antigui a Barbudy pan Lester Bird. Karibská tisková agentura Canna jej citovala: "Pokud nejsou velryby ohroženým druhem, nevidím důvod, proč bychom nemohli podporovat Japonsko a princip Quid pro Quo znamená, že Japonsko se chystá nám poskytnout pomoc nám poskytnou pomoc. Nechci být pokrytecký; je to část důvodů, proč to tak děláme.

Nakupování volebních hlasů Japonskou agenturou pro rybolov nabírá obrátky.
V roce 1993 měla tato agentura na své výplatní listině pouze čtyři země. V roce 1999 jich bylo již 7. V roce 2000 Japonsko přivedlo do IWC další novou zemi a v roce 2001 další dvě. Agentura nyní využívá podpory 10 národů, jejichž hlasy si zaplatilo:
Jsou to tyto země: Antigua a Barbuda, Dominica, Guinea, Grenada, St. Vincent a Grenadiny, St. Lucia, St. Kitts a Nevis, Šalamounovy ostrovy, Panama a Maroko. Všechny tyto země kromě Maroka hlasují vždycky s Japonskem.

Hlasy těchto zemí v kombinaci se zeměmi jako Čína, Korea, Norsko a Rusko, které hlasují s Japonskem pro své vlastné důvody, znamenají, že Japonské agentuře pro rybolov schází 3 až 4 hlasy pro získání většiny v IWC.

Užívání peněz k podkopání mezinárodních institucí takovýmto způsobem se v Japonsku objevuje stále častěji. Během posledních dvou let použili japonští úředníci tuto taktiku ve volbách do OSN, ve snaze oslabit ochranu velryb v rámci Mezinárodní úmluvy o obchodu s ohroženými druhy CITES a v nejčerstvějším případě ve snaze zvýšit počet nobelových cen udělených Japonsku.

 

Tisk. zprávy