Genetická kontaminace nalezena v mexické kukuřici!
Monsanto však chce svou GM kukuřici prosadit i do ČR?
Praha,
21. února 2002 -Česká pobočka Greenpeace dnes informovala o jednom
z prvních vážných případu poškození životního prostředí geneticky manipulovanými
organismy (GMO). Došlo k němu v Mexiku, kde původní divoce rostoucí
variety kukuřice byly kontaminovány kukuřicí geneticky manipulovanou
importovanou sem z USA. Greenpeace varovalo, že v posledních týdnech
se americká firma Monsanto intenzivně snaží uvést svou geneticky manipulovanou
kukuřici také do České republiky (1).
"V
Mexiku nyní došlo k tomu, před čím odpůrci genetických manipulací varovali
již léta. Genetická kontaminace původních divokých druhů plodin je totiž
něco jako biologická havárie, která by jednou mohla ohrozit zásobování
světa potravinami," prohlásila Zuzana Piknová, vedoucí genetické
kampaně Greenpeace.
Testování
jednotlivých variet původní divoké kukuřice v mexických státech Oaxaca
a Puebla prokázalo, že genetické znečištění postihlo 15 z 22 testovaných
oblastí. Pěstovat geneticky manipulovanou (GM) kukuřici je přitom v
Mexiku zakázáno již od roku 1998. Přesto se do země každý rok dováží
přes 5 milionů tun GM kukuřice z USA. Její použití je striktně omezeno
pouze na potravinářské účely, navzdory tomu ke kontaminaci došlo.
Mexiko
patří k jedné ze dvanácti oblastí světa, které jsou prapůvodním domovem
nejvýznamnějších zemědělských plodin. Tyto "kolébky" plodin
jsou nazývány centra genetické diverzity. Mexiko je světové centrum
diverzity kukuřice, což znamená, že se zde vyskytuje velké množstvích
původních a divokých odrůd této plodiny. Právě ty jsou nesmírně cenné
pro světové zemědělství, protože šlechtitelé z nich berou "geny",
jež pak dodávají svým "změkčilým" vyšlechtěným příbuzným žádoucí
vlastnosti jako například odolnost vůči nemocem.
"Je
třeba si uvědomit, že šlechtitelé ani vědci nevynalézají nové geny.
Pouze rekombinují ty, které nacházejí ve volné přírodě, a právě tato
zásoba genů je dnes ohrožena," zdůraznila Piknová.
Experti
se shodují, že právě tato centra diverzity je třeba uchránit za každou
cenu, protože zabezpečují bezpečnost zásobování světa potravinami, a
to nejen dnes, ale také v budoucnosti. Známý botanik a pionýr šlechtitelství
Jack Harlan soudí, že genetická diverzita "stojí mezi námi a katastrofickým
hladověním v měřítku, které si neumíme ani představit".
"Užitek
z těchto (GM) plodin nepřeváží obrovské riziko, jež představují pro
bezpečnost potravin," říká David Quist z Kalifornské univerzity
Berkeley, který společně se svým kolegou Ignaciem Chapelou kontaminaci
objevil. Quist věří, že by měla být učiněna okamžitá opatření, aby se
zabránilo dalšímu šíření GM genů. "Jakmile se DNA jednou ocitne
v populaci rostlin, nemůžete prostě jen tak jít a vylovit ji zpět."
Monsanto
se však již několik let pokouší proniknout se svými geneticky manipulovanými
výrobky také do střední a východní Evropy. Koncem ledna si Monsanto
podalo žádost na ministerstvo životního prostředí o pěstování GM Bt
kukuřice a GM RR kukuřice rezistentní na herbicid glyfosát (1). Další
žádost na pěstování GM kukuřice si na objednávku Monsanta podal ještě
Entomologický ústav AV ČR a obdobnou žádost si podal i Výzkumný ústav
pícninářský Troubsko. (2). Rozhodnutí o povolení pěstovat GM kukuřici
v České republice by mělo padnout již příští měsíc. V současné době
není u nás žádné povolení k pěstování GM kukuřice vydáno.
Pěstování
GM plodin s sebou přináší celou řadu rizik. U kukuřice může například
dojít k přenosu pylu na normální kukuřici a k její kontaminaci, i když
se GM kukuřice bude pěstovat pouze pokusně. Podobně v Maďarsku, kde
se pokusně pěstovala GM řepka, došlo pravděpodobně k opylení normální
řepky, kterou Maďarsko vyváželo. Jakmile Německo zjistilo, že v řepce
dovážené z Maďarska jsou přítomny stopy manipulované řepky, dovoz zastavilo
a Maďarsko tak utrpělo ekonomickou ztrátu. Podobně by tomu mohlo být
i u české kukuřice.
Rovněž
čeští ekologičtí zemědělci by mohli z pěstování GM plodin utrpět ztrátu.
Pokud by došlo k nechtěnému křížení GM plodin s konvenčními, nesměli
by ekologičtí zemědělci svou úrodu prodat jako certifikované biopotraviny,
neboť závazná pravidla ekologického zemědělství používání GMO zakazují.
Další
informace:
Ing.
Zuzana Piknová, mobil: 073/7190 566, tel: 02/2431 9667
Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace, mobil: 0603/414 739
internet: http://gmo.greenpeace.cz
http://www.greenpeace.org/~geneng/highlights/food/mexcorncontamin.htm
http://www.organicconsumers.org/patent/maizecontaminated120401.cfm
http://www.kitchendoctor.com/reprints/GMOcorn.html
http://www.commondreams.org/headlines01/1130-03.htm
Poznámky
pro editory:
(1) Monsanto - Žádost o pěstování insert-rezistentní kukuřice (linie
MON810), byla podána dne 25. 1. 2002. Monsanto - Žádost o pěstovaní
glyfosát rezistentní kukuřice (linie NK603), podána 6. 2. 2002.
(2)
Entomologický ústav AV ČR - 7. 2. 2002 - (insert rezistentní kukuřice
- linie MON810). Výzkumný ústav pícninářský - 12.2.2002 - RR kukuřice
NK603.
(3)
V České republice se v roce 2000/01 vypěstovalo 304 tisíc tun kukuřice,
a to převážně na krmivo. Produkce kukuřice nyní mírně stoupá a v posledním
roce ČR dokonce 15 tisíc tun této plodiny vyvezlo.
Fotografie
ke genetické kontaminaci v Mexiku a osmi minutový videomateriál (Betacam)
po domluvě u tiskového mluvčího
|