28/2002

Rekordní úroda - rekordní hlad
Zkušenost Argentinců ukazuje, že geneticky manipulované plodiny nezastaví bídu

Řím/Buenos Aires/Praha, 10. června 2002: Studii nazvanou: "Rekordní úroda - rekordní hlad" zveřejnila organizace Greenpeace na Summitu OSN pro výživu a zemědělství v Římě, kde se sešli zástupci jednotlivých vlád, aby společně řešili problém hladu a podvýživy. Zkušenost Argentiny obsažené ve studii však prokázala, že pěstování geneticky manipulovaných rostlin nárůst bídy a hladovění nezastaví (1).

"Jeden z největších slibů, které učinil biotechnologický průmysl je, že GM rostliny pomohou nasytit svět. Zkušenost Argentinců však nasvědčuje, že výsledek je přesně opačný. Tím, že jsme obklopeni potravinovými diktátory jako jsou Monsanto a Syngenta, kteří se snaží získat kontrolu nad světovou produkcí potravin, Argentina dává všanc svoji potravinovou bezpečnost", řekl v Římě Emiliano Ezcurra z Greenpeace Argentina.

Greenpeace se obrátili na delegáty Světového summitu pro výživu a zemědělství tím, že v historickém centru Říma rozvinuli padesátimetrový transparent, který hlásal: "Potravinoví diktátoři nenasytí svět" (2).

Argentina přijala s velkým nadšením geneticky manipulované plodiny již v roce 1996. V současné době se Argentina řadí na druhé místo v produkci GM sóji, která se převážně exportuje do zahraničí jako krmivo pro zvířata. Plocha, která se využívá pro produkci sóji se téměř zdvojnásobila (3), čímž současně vzrostla sklizeň na rekordní úroveň téměř 30 miliónů tun. Během tohoto období prudce vzrostla potravinová nejistota a zhruba polovina populace (18 milionů) teď žije podle oficiálních statistik na pokraji smrti hladem nebo je neschopná si zajistit svoje základní potřeby.

"V současné době se celá Argentina nachází z nejrůznějších důvodů v hluboké krizi. Orientace zemědělství na pěstování geneticky manipulovaných plodin však utrpení Argentinců nijak nezmenší. Celá země nyní vlastně přistoupila na obchodní model, který podporuje export potravin a podkopává potravinovou bezpečnost obyčejných lidí", dodal Ezcurra.

V Argentině se ukázalo, že pěstování GM plodin vedlo k masivnímu rozšíření plochy užívané pro pěstování sóji a současně vedlo k rekordnímu soustředění majetku do rukou pouze několika vlastníků. Na konci 90. let tak zaniklo obrovské množství středně velkých a malých zemědělců a velké množství lidi přišlo o možnost obživy.

Genetická lobby nedávno odstartovala kontroverzní projekt nazvaný "Sójová solidarita" (Soja Solidaria). V rámci tohoto projektu budou charitativní organizace zajišťovat distribuci geneticky manipulované sóji hladovějícím lidem.

"Za nejpříznivějších okolností tento projekt může nabídnout pouze dočasnou úlevu těm, kteří zoufale potřebují pomoc. Z dlouhodobého hlediska to však není žádoucí, neboť podle lékařů je pro zdraví lidí důležitá rozmanitá strava. Pravdou přitom zůstává, že Argentina má dost geneticky nemanipulované sóji a ostatních potravinových produktů, které by mohly být použity pro dosažení cílů tohoto projektu. Argentinské zemědělství může zajistit rozmanitou stravu všem hladovějícím, aniž by je vystavila riziku genetických manipulací. A co je nejdůležitější, Argentina je úrodná země, která by mohla nasytit celou svoji populaci, pokud by se orientovala na více udržitelný způsob zemědělství místo své posedlosti pěstováním geneticky manipulovaných plodin jako krmivo na export," dodal Ezcurra.

Další informace:
Greenpeace v Římě na Světovém Summitu výživy:
Emiliano Ezcurra, Greenpeace Argentina, Mob: +39 333 3313 725;
Luca Colombo, Greenpeace Italy, Mob. +39 348 39 88 618;
Miges Baumann, Greenpeace International, Mob. + 41 79 773 86 73;
Greenpeace International Press Office, Teresa Merilainen, Mob. +31 62503 1001
Fotografie dostupné od Greenpeace International, Tel: +31653819255.

Ing. Zuzana Piknová, vedoucí genetické kampaně Greenpeace ČR (v Praze)
mobil: 073/719 0566, tel.: 02/2431 9667
e-mail: piknova.zuzana@cz.greenpeace.org
Internet: http://gmo.greenpeace.cz


Poznámky pro editory:

(1) (1) Studie "Rekordní sklizeň - rekordní hlad" je dostupná v anglickém originálu na internetové adrese: http://www.greenpeace.org/%7Egeneng/reports/food/record_harvestembargo.pdf

(2) Na Světového summitu pro výživu a zemědělství, 10. - 13. června 2002 Greenpeace požaduje:
Ř Zakázat pěstování GM plodin a uvolňování geneticky manipulovaných organismů (GMO) do životního prostředí.
Ř Zvýšit potravinovou suverenitu a bezpečnost během příštího desetiletí přechodem na trvale udržitelné zemědělství, které respektuje tradiční znalosti a přírodu.
Ř Uznat a přijmout suverénní právo zemí na zákaz importu GMO a na ochranu národních genetických zdrojů od kontaminace GM plodinami, obzvláště v centrech biodiversity.
Ř Zastavit patentování živých forem a zakázat všechny 'genetické restriktivní technologie', zejména Terminátor technologie, stejně jako provádět a zvyšovat kontrolu veřejnosti nad zemědělskou biodiversitou.
Ř Eliminovat přírodně a obchodně destruktivní vládní dotace do zemědělství.

(3) Plocha pro kultivaci sóji v Argentině vzrostla z 6 002 155 hektarů v roce 1995/96 na 10 665 160 hektarů v roce 2000/2001.

Tisk. zprávy