29/2002

AKTIVISTKY GREENPEACE STÁLE VE VAZBĚ
AKCE NA PODPORU V PRAZE

Norrköping/Praha 12. června 2002 - Dvě aktivistky Greenpeace zadržela švédská policie po nenásilném protestu proti plavidlu, které vypouštělo do moře motorový olej. Policie nyní oznámila, že obě ženy zůstanou ve vězení až do začátku soudního procesu. Obě aktivistky jsou již osmý den v policejní vazbě, aniž by jim policie umožnila jakýkoliv kontakt. Osm aktivistů v Praze protestovalo před švedským velvyslanectvím s transparenty "Free Rainbow Warriors!" a "Demonstrovat není zločin".

Liz Rickman (50) s australskou a britskou národností a německá studentka Kristina Petersen (27) dosud jakkoliv neporušily zákon. Podle policie jsou obě ženy zadrženy kvůli podezření ze závažného porušení zákazu vstupu na soukromý objekt.(1) Obě aktivistky se zúčastnily nenásilného protestu proti znečišťování Baltického moře nákladními plavidly, což je podle švédské legislativy nezákonné.(2) Přestože majitelé a posádka plavidla byli po výslechu propuštěni, Liz a Kristina strávily poslední týden ve vazbě. Nyní jim policie oznámila, že nebudou propuštěny před začátkem soudního procesu a nebude jim umožněno setkání s přáteli.

"Toto je násilí nejen na jejich občanských právech, ale i na lidských právech," řekl výkonný ředitel Greenpeace International Gerd Leipold. "Je šokující, že normální liberální země jako Švédsko, která se stará o své životní prostředí, mohla uplatnit takto brutální přístup vůči aktivistům, kteří se snažili upozornit na zločiny proti životnímu prostředí," dodal Leipold.

Obě ženy jsou drženy v neadekvátních podmínkách v policejních celách, které jsou určeny pouze pro krátkodobé zajištění. Policie jim neumožnila setkání se zástupci jejich ambasády, právníků a reprezentantů Greenpeace. Administrativní procedury se zadrženými aktivistkami proběhly s každou zvlášť a bez účasti veřejnosti. Organizace Greenpeace se domnívá, že policie při vazbě aktivistek porušila Evropskou úmluvu o lidských právech, neboť obě ženy drží v ponižujících podmínkách, popírá jejich právo na vlastní volbu právního zástupce a stíhá aktivistky kvůli vyjádření vlastního názoru.

Jiní aktivisté Greenpeace, kteří ve Švédsku v minulosti čelili stejnému obvinění, byli obvykle pouze pokutováni. Dosud nebyl nikdo uvězněn. Státní zástupce tvrdí, že obě ženy byly zadrženy, aby se nemohly vyhýbat trestnímu stíhání. Dosud se však nestalo, že by se nějaký z aktivistů Greenpeace po celém světě vyhýbal konfrontaci s justicí. Odvolání proti soudnímu stíhání bude podáno u Nejvyššího soudu dnes ráno.

Další informace:
Jiři Tutter, výkonný ředitel Greenpeace ČR: 02/2431 9667;
e-mail: jiri.tutter@cz.greenpeace.org

Jan Haverkamp, ředitel kampaní Greenpeace v ČR (anglický, německý, nizozemský, český): (mobil) 0603/569243;
e-mail: jan.haverkamp@cz.greenpeace.org

Dan Hindsgaul, Communications director, Greenpeace Nordic (anglický): +45 2810 9021

Sara Holden, Chief media officer, Greenpeace International (anglický): +31 615 007 406


Poznámky pro editory:
1) Obě aktivistky jsou drženy ve vazbě v Norrköping ve Švédsku. Byly zatčeny v úterý 4. června a obviněny státním zástupcem ze závažného porušení zákazu vstupu na cizí objekt. Kvůli tomu jim hrozí až dva roky odnětí svobody. Podle švédských zákonů je pro tento trestný čin povolena vazba, pokud by se obvinění mohli vyhýbat stíhání.

2) Protest byl namířený proti M/S Fagervik, loď plula pod vlajkou Isle of Man a je vlastněna německou společností, která byla přistižena v únoru 2001, že vypouští velké množství motorového oleje do Baltského moře východně od švédského pobřežního města Västervik. Vypouštění pohonných látek do Baltu je zakázáno podle švédské legislativy, neboť Baltské moře je obzvláště citlivé na toxické znečištění a patří mezi nejvíce znečištěná moře vůbec na světě. Při soudním procesu v Norrköpingu v prosinci 2001 byli majitel lodi, kapitán a hlavní strojník osvobozeni, neboť se neprokázalo jejich úmyslné zavinění.

 

Tisk. zprávy