43/2002

Summit Země v Johannesburgu o energii:
Nic pro chudé, nic pro klima

Johannesburg/Praha, 3. září 2002 - Světový Summit v Johannesburgu se zapíše do historie jako promarněná šance ve snaze zajistit energii pro 2 miliardy lidí na této planetě, kteří dosud nemají žádný přístup ke zdrojům energie. Summit selhal také v potřebě nastartování revoluce obnovitelných zdrojů energie, kterou si vyžaduje ochrana klimatu. Spojené státy, Saudská Arábie, Kanada a Austrálie opustili dnes jednací sál jisti si přesvědčením, že chrání své zájmy ohledně fosilních paliv, zatímco Brazílie, Norsko, Nový Zéland, Švýcarsko a Island a některé členské státy Evropské unie daly najevo své zklamání ohledně neúspěchu posunout se v jednáních o obnovitelných zdrojích energie kupředu.

"Na dnešním jednání zaznělo několik pěkných projevů hlav států a vlád o potřebě chránit klima a bojovat proti chudobě, ale ministři v jednacím sále o patro níže zjevně neposlouchali," řekl Jennifer Morgan z WWF. "Takzvaný Bushův energetický plán, který americký prezident připravil pro tento Summit, nemá ani cenu uhlíku v papíře, na kterém je tento plán natištěn," dodal Morgan.

"Během debat, které trvaly léta, neudělala energetická sekce Summitu ani jeden krok vpřed. Plán "Akce" není vlastně plánem a neobsahuje téměř žádnou akci. Poslední rok a půl jsme strávili tím, že jsme jen sledovali další poškození," prohlásil Steve Sawyer z Greenpeace. "Teď se musíme posunout vpřed s "dobrovolnou koalicí" těch zemí, které pro sebe chtějí zajistit energetickou budoucnost spojenou s obnovitelnými zdroji energie," zdůraznil Sawyer.

"Pokud jsme tímto Summitem ztratili příležitost získat čistší a zdravější energetické zdroje pro domácí spotřebu a zároveň vzrostlo riziko poškození klimatu kvůli globálnímu oteplování, pak jsou to především chudí, kdo tu prohrávají na celé čáře," uvedl Antonio Hill z Oxfam International.

Energetická sekce Plánu implementace se doposud shodla na následujícím:

  • Zatím není zajištěna energie pro 2 miliardy lidí na celém světě, kteří dosud nemají přístup k běžným energetickým službám.
  • Dosud neexistují žádné cíle nebo časové rozvrhy jakéhokoliv druhu pro potřebný rozvoj obnovitelných zdrojů energie.
  • Neudělalo se nic ke snížení masivních dotací do průmyslu fosilních paliv, který se nadále snaží podporovat svoji dominanci v globálním energetickém sektoru.
  • Byla pouze znovu opakovaně zdůrazněna důležitost dohod uzavřených během posledních několika let.

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 0603/414 739
e-mail:vvasku@cz.greenpeace.org

Mgr. Tomáš Tetiva, (česky, anglicky) mediální asistent Greenpeace ČR
mobil: 0602 - 775 044,
e-mail: tomas.tetiva@cz.greenpeace.org

Steve Sawyer, Greenpeace +27-83-5877325
Jennifer Morgan, WWF +27-82-8588568
Antonio Hill, Oxfam International +27 82 8581519

Internet:
http://www.greenpeace.cz/johburg.htm
http://archive.greenpeace.org/earthsummit/

Pro fotografie ze Summitu v Johannesburgu volejte tiskového mluvčího

Tisk. zprávy