46/2002

Jednání o čisté energii končí na Summitu neúspěchem
Greenpeace protestuje na ropné rafinérii

Durban/Praha 4. září 2002 - Poslední den summitu aktivisté Greenpeace protestovali na známé ropné rafinérii v Durbanu s požadavkem "Čistou energii ihned". Celá akce se uskutečnila jako protest proti neúspěšnému jednání vládních představitelů ohledně rozvoje obnovitelných zdrojů energie.

Pět aktivistů Greenpeace vstoupilo na most nesoucí ropná potrubí z továrny v Bluffu na okraji města. Tři z aktivistů pak vyšplhali na třicetimetrovou konstrukci, kde rozvinuli transparent s heslem "Čistá energie ihned".

"Summit v Johannesburgu neudělal nic se špinavou energetickou politikou, která podporuje klimatické změny," řekl Paul Horsman z Greenpeace. "Zástupci velkých firem a vlád zemí, které se nestarají o znečišťování životního prostředí jako Spojené státy, se připojili k silám v Johannesburgu, aby opět popřeli práva lidí na čistou a bezpečnou energii. Dokonce i teď v posledních hodinách konference se stále pokouší zamezit jakýkoliv pokus přimět nadnárodní společnosti k zodpovědnosti za poškozování životního prostředí a zdraví lidí," dodal Horsman.

Spolana Neratovice je podnik chlorové chemie a monopolní výrobce PVC v České republice. Výroba chlóru a chlororganických látek zamořila areál Spolany dioxiny, rtutí a řadou dalších velmi nebezpečných toxických látek. Greenpeace již na jaře 2001 zahájilo kampaň, jejímž cílem je přimět Spolanu, aby zamořené objekty zabezpečila proti povodni a únikům toxických látek a posléze je bezpečně zlikvidovala.

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí
mobil: 0603/414 739
e-mail:vvasku@cz.greenpeace.org

Mgr. Tomáš Tetiva, mediální asistent Greenpeace ČR
mobil: 0602/775 044, e-mail: ttetiva@cz.greenpeace.org

Internet:
http://www.greenpeace.cz/johburg.htm
http://archive.greenpeace.org/earthsummit/

Pro fotografie z akce v Durbanu volejte tiskového mluvčího

Tisk. zprávy