51/2002

Úspěch účastníků protestní blokády na řece v Amazonii Ilegálně pokácené stromy zabaveny po útoku na aktivisty

Porto de Moz/Praha, 22. září 2002 - Dva čluny s nákladem více než dvou stovek ilegálně pokácených stromů byly zadrženy po třídenní blokádě na řece Jaraucu ve státe Para v centrální Brazílii. Jejich majitel zaplatil pokutu ve výši téměř 60 tisíc USD. Společná blokáda aktivistů Greenpeace a místních domorodců byla namířena proti destrukci deštného pralesu. Účastníci protestu požadují vytvoření chráněné oblasti (1).

Více než 40 malých říčních člunů zablokovalo během protestu 100 metrů širokou řeku Jaraucu - hlavní kanál pro transport ilegálně pokáceného dřeva. Blokáda na řece zastavila během víkendu člun s nákladem 113 ilegálně pokácených stromů, který řídil André Campos, bratr starosty Porto de Moz. Člun se pokusil blokádu prorazit ve vysoké rychlosti, aktivistům Greenpeace v nafukovacích člunech se naštěstí podařilo odklonit loď k říčnímu břehu. Nejméně pět lodí se tak podařilo zachránit před poškozením či zničením a 86 místních lidí, včetně dětí a starších lidí, před vážným úrazem či smrtí. Při konfliktu s posádkou byly poté tři aktivisté zraněni. Na letišti v Porto de Moz musela policie chránit aktivisty Greenpeace a novináře brazilské televizní sítě Record před útokem davu dřevařských dělníků.

Agenti brazilské agentury na ochranu životního prostředí (Ibama) zabavili náklad ilegálně pokáceného dřeva na palubě prvního člunu. Později společně s aktivisty Greenpeace a místními aktivisty zadrželi druhý člun s nákladem 90 ilegálně pokácených stromů na palubě. Také tento člun patřil členovi rodiny André Campose.

"V této zemi nevládne zákon. Úředníci jako starosta Porto de Moz místo ochrany veřejných zájmů a bezpečnosti lidí brání pouze své obchodní zájmy. Místní obyvatelé zatím žijí ve strachu a jejich životní prostředí je ničeno. Považujeme to za zločin," řekl Paulo Adário, koordinátor kampaně Greenpeace v Amazonii. "Celých 80 % světových pralesů je již zničena a většina lidí, která se snaží zabránit zničení zbytku, je vystavena zastrašování a násilí."

Třídenní protest byl inspirován aktivitami Chico Mendese, světoznámého aktivisty, který byl zavražděn kvůli obraně amazonských pralesů. Jeho způsob protestu, známý jako empates neboli fyzické blokády lesních oblastí, se široce rozšířil v osmdesátých letech. Tato blokáda byla první od jeho smrti.


Další informace:

Mgr. Tomáš Tetiva, mediální asistent Greenpeace ČR
mobil: 0602 - 775 044,
e-mail: tomas.tetiva@cz.greenpeace.org

Merel van der Mark, Manaus, Amazonie: +55 92 627 9024 nebo +55 929134 8101, Gina Sanchez, Greenpeace Amsterdam: +31 627 000 064

Internet:
http://www.greenpeace.cz/amozon/amazon.htm
http://www.greenpeace.org/international_en/features/details?features%5fid=32520

Poznámky pro editory:

(1) Chráněné oblasti jsou určeny pro zachování a trvale udržitelné využívání přírodních zdrojů místními obyvateli. Tento model rozvíjeli v 80. letech obyvatelé deštných pralesů pod vedením Chico Mendese a Národní rady sběračů kaučuku a posléze byl v roce 1990 přijat i brazilskou vládou. Tyto rezervace zaručují místním rodinám kolektivní právo na zemi a její přírodní zdroje a umožňují jim vykonávat jejich tradiční řemesla bez poškození životního prostředí. Chico Mendes, zavražděný v prosinci 1988 farmáři, vstoupil do historie jako mučedník boje za životní prostředí. V roce 1990 vydala federální vláda Obecný dekret pro chráněné oblasti stanovující právní podklad pro vytvoření těchto rezervací. V březnu 1990 zřídila brazilská vláda "Chráněnou oblast Chico Mendese" ve státě Acre o rozloze 970 570 hektarů.

Tisk. zprávy