Evropská komise a ministři zemědělství nesmí udělit licenci pro kontaminování Evropy geneticky manipulovanými plodinami
Organizace varovaly, že pokud by Směrnice o osivu byla schválena v té podobě, jak ji navrhuje Komise EU - tj. připouštějící v konvenčním osivu 0,3 až 0,7 procent geneticky manipulovaných organismů (GMO) bez jakéhokoliv označení - mělo by to za následek pěstování značného množství geneticky manipulovaných plodin na evropských polích. Zemědělci by tak každoročně zasadili přes 7 miliard geneticky manipulovaných semen (2), aniž by o tom sami věděli či měli možnost se tomu nějak vyhnout.
Přes její dalekosáhlé důsledky se se Směrnicí o osivu zachází jako s rutinní technickou záležitostí, kterou se zabývá pouze malá komise osivářských expertů EU, nikoliv však Evropská rada nebo Evropský parlament. Zdá se, že zemědělští ministři a Evropský parlament se teprve nyní probudili a uvědomili si dalekosáhlé dopady navržené direktivy. Komise sice slíbila Směrnici přepracovat, avšak odpovědný komisař David Byrne dosud odmítal snížit navržený prahový limit genetické kontaminace v osivu. Jak ale poznamenal Lorenzo Consoli z Greenpeace, znamenalo by to zaplavení evropských polí GM plodinami "zadními vrátky". Evropská vědecká poradní komise odhaduje, že pokud by Směrnice o osivu prošla tak, jak je navržena, výrazně by se zvýšila genetická kontaminace potravin a krmiva pro zvířata, a to nejspíše těsně pod hranici jednoprocentního limitu, nad kterou se již potraviny musí označovat jako "geneticky manipulované". Avšak experti připouštějí, že z důvodu absence solidních dat se úplně spolehlivá předpověď udělat nedá a že jednoprocentní hranice může být za určitých podmínek snadno překročena. Je nasnadě, že nový limit připouštějící pouze 0,5 % GMO v potravinách a krmivu, který navrhuje Evropský parlament, by byl při této úrovni kontaminace osiva nedosažitelný. "Farmáři mají právo vědět a právo sami se rozhodnout, co budou pěstovat," řekl Alois Marx z Evropské asociace malých farmářů (CPE). "Kdo zaplatí naše ztráty, pokud nebude moci nadále dodávat geneticky nemanipulované produkty? Kdo uhradí náklady dodatečných opatření, testů a pojištění, které všichni konvenční a ekologicky hospodařící zemědělci budou muset zavést, aby doložili, že nepěstují geneticky nemanipulované produkty?" Zástupci
evropských osivářských společností a průmyslu genetických manipulací
požadují povolit dokonce ještě vyšší kontaminaci konvenčního osiva a
prohlašují, že tzv. "nulová tolerance" (GMO) je do budoucnosti
nemožná. Avšak výsledky testování osiva prováděné členskými státy EU
prokazují, že problémy s genetickou kontaminací jsou stále ještě minimální
a že kontaminaci se dá vyhnout dokonce i v USA (3). Další
informace: Ing.
Zuzana Piknová, vedoucí genetické kampaně Greenpeace ČR, Benedikt Haerlin, iniciativa "Save Our Seeds", mobil: +49 171 8781192 Internet:
http://gmo.greenpeace.cz Poznámky
pro editory: (2) Řepka olejka (500 000 semen na hektar) se pěstuje na přibližně 3 milionech hektarů, kukuřice (100 000 semen na hektar) přibližně na 4,5 milionech hektarů v EU. Čísla jsou brána v úvahu při 0,3 % a 0,5 % kontaminaci. Cukrová řepa, bavlník, brambory a rajčata doposud v této kalkulaci nejsou obsaženy. (3) Nařízení o osivu, které nepovoluje žádnou kontaminaci osiva geneticky manipulovanými organismy, platí již déle než rok v sousedním Rakouska, aniž by se splněním tohoto nařízení byly jakékoliv problémy.
|
|||