3/2003

Greenpeace odmítá nadále jednat s ministerskou komisí ohledně GMO

Praha, 30. ledna 2003 - Ekologická organizace Greenpeace včera demonstrativně odstoupila od jednání s Českou komisí pro nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty. Její stanoviska v rámci správních řízení na žádost biotechnologické firmy Monsanto (1) jsou totiž podle Greenpeace zmanipulovaná a nevyjadřují nezávislý postoj státního orgánu. Zástupci Greenpeace se proto v nejbližší době obrátí s kritikou chybějící nestrannosti komise přímo na ministra životního prostředí RNDr.Libora Ambrozka.

„Greenpeace odmítá jednat s ministerskou komisí, která neplní svoji roli nezávislého posuzovacího orgánu. Její závěry nelze považovat za seriózní, pokud v jejím čele stojí člověk, který má současně na starost výzkumnou práci pro Monsanto. Z tohoto důvodu pro nás nepředstavuje ministerská komise v tomto složení seriózního partnera,“ řekla Ing. Zuzana Piknová, koordinátora genetické kampaně Greenpeace a dodala, že i u dalších členů komise lze jasně dohledat jejich propojení na významné biotechnologické společnosti působící v České republice.

Greenpeace jako občanské sdružení má právo účastnit se správních řízení, která se týkají nakládání s geneticky modifikovanými organismy. Tohoto práva organizace využila i v případě firmy Monsanto, která si v říjnu minulého roku podala žádost o komerční pěstování Bt kukuřice (2) v České republice. Po posledním jednání komise ve středu 28. ledna 2003 se odmítají zástupci Greenpeace účastnit dalších diskusí do doby, dokud nebude v komisi existovat větší názorová pestrost a dokud nebude schopna poskytnout nezávislé stanovisko.

„Greenpeace se sice i nadále bude formálně účastnit správních řízení, ale po čas trvání složení soudobé komise bude diskutovat pouze s ministerstvem. Greenpeace už nehodlá hrát loutkovou hru vedenou Monsantem,“ řekl Dipl. Ing. Jan Haverkamp, ředitel kampaní Greenpeace ČR.

Greenpeace v České republice již několik let vede kampaň proti uvolňování geneticky manipulovaných organismů a produktů do životního prostředí. Ve svých připomínkách dodávaných kompetentním schvalovacím orgánům nejčastěji upozorňuje na nevratné změny způsobené únikem genů do volné přírody, narušení rovnováhy ekosystémů či snižování druhové rozmanitosti. Současně upozorňuje na ekonomické postižení nejenom konvenčně hospodařících zemědělců, ale i ohrožení samotné podstaty ekologického zemědělství.

Ing. Zuzana Piknová, kordinátorka genetické kampaně Greenpeace ČR
e-mail: piknova.zuzana@cz.greenpeace.org

Dipl. Ing. Jan Haverkamp, ředitel kampaní Greenpeace v ČR
e-mail: jan.haverkamp@cz.greenpeace.org