4/2003

Greenpeace protestuje proti válce pod neonovým srdcem

Praha, 31. ledna 2003 – Mezinárodní organizace Greenpeace dnes odpoledne vyjádřila svůj nesouhlas s postojem prezidenta Václava Havla a dalších sedmi evropských státníků, kteří ve středu vyzvali demokratické společenství a Radu bezpečnosti k podpoře současného pro-válečného postoje americké administrativy. Tři aktivisté Greenpeace připevnili transparent s nápisem „WAR?“ (Válku?) pod neonové srdce na Pražském Hradě jako otázku určenou Václavu Havlovi, zda skutečně podporuje válku v Iráku. Dalších zhruba 15 aktivistů ze 4 zemí se shromáždilo s transparenty se slogany „NO WAR“ (Žádnou válku) jako odpověď pod věží s neonovým srdcem.

„Z lidského hlediska je válka proti Iráku pro Greenpeace nepřijatelná, přestože chápeme, že se jedná o složitý politický problém. V každém případě pak litujeme, že prezident Václav Havel v posledních dnech ve svém úřadu podporuje válečné řešení celého problému, což považujeme za silný kontrast k jeho celoživotnímu úsilí o mír a demokracii. Válka bezesporu přinese utrpení tisícům lidí, nehledě na škody na přírodě,“ uvedl Ing. Jiří Tutter, výkonný ředitel Greenpeace ČR.
Greenpeace vede již 30 let kampaň proti jaderným zbraním. Dnes vyzývá státníky celého světa, aby se vyhnuli válce v Iráku a hledali mírové prostředky k odstranění kořenů tohoto konfliktu (1).

Greenpeace vyjadřuje své obavy zejména z těchto důvodů:

  • zdá se, že mezinárodní společenství měří dvěma metry, jestliže se zaměřuje pouze na zbraně hromadného ničení Iráku a přitom ignoruje dalších 8 stávajících “jaderných” zemí a 13 zemí, které podle americké administrativy vlastní nebo se snaží získat biologické zbraně. Greenpeace volá po kolektivní mezinárodní kontrole zbrojení a odzbrojovacím systému. (2)
  • sama současná americká administrativa podkopává existující mezinárodní pravidla
    jako jsou např. Smlouva o nešíření jaderných zbraní, Smlouva proti balistických raketách či Konvence o biologických zbraních
  • sama současná americká administrativa přijala strategii preventivního úderu a osobovala si tím právo použít zbraní hromadného ničení, pokud má pocit, že jsou ohroženy její zájmy kdekoli na světě. Během posledního sumitu NATO v Praze vyvíjel tlak na ostatní státy NATO, aby akceptovali tento přístup, kterým se však výrazně zvyšuje riziko použití zbraní hromadného ničení v budoucích konliktech. (3)
  • zatím nevyhlášená válka proti Iráku má mnohem více důvodů, než je zjevná brutalita režimu Saddama Husseina. Greenpeace se obává vlivu ropného a zbrojařského průmyslu na rozhodnutí v souvislosti s touto válkou. (4)

Greenpeace oceňuje, že signatáři otevřeného dopisu si cení zákona. Vzhledem k tomu, že preventivní úder za absence hrozícího útoku ze strany Iraku je podle mezinárodního práva nezákonný, tím spíše pokud není podpořen rezolucí Rady bezpečnosti OSN, vyzývá Greenpeace presidenta Havla a ostatní státníky, aby potvrdili, že se nezúčastní této protizákonné války

Další informace:

Ing. Jiří Tutter (česky, anglicky), ředitel Greenpeace ČR
tel: 224 319 667
e-mail: jiri.tutter@cz.greenpeace.org

Dipl. Ing. Jan Haverkamp (anglicky, německy, holandsky), ředitel kampaní Greenpeace v ČR
mobil: 603 569 243
e-mail: jan.haverkamp@cz.greenpeace.org

Václav Vašků, tiskový mluvčí
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Tisk. zprávy