5/2003

Aktivisté Greenpeace globálně protestují proti válce s Irákem

Londýn/Praha, 4. února, 2003 - Aktivisté Greenpeace dnes uspořádali nenásilné přímé akce v Austrálii, Francii a ve Velké Británii jako součást probíhající kampaně proti hrozící válce s Irákem. Dnes ráno 14 aktivistů Greenpeace proniklo do vojenského přístavu Marchwood v Southamptonu ve Velké Británii s cílem zablokovat transport vojenských vozidel do Zálivu. Sedm aktivistů bylo zatčeno, dalším pěti se však podařilo obsadit vojenské tanky, ve kterých se uzavřeli a zamkli přístupové poklopy. Další dva aktivisté se k tankům připoutali.

Ve stejnou dobu aktivisté Greenpeace protestovali ve francouzském přístavu Toulon proti odletu nákladního vojenského letadla do Turecka. Aktivisté žádají, aby prezident Chirac vysvětlil, proč posílá tento letoun do Turecka, když veřejně nesouhlasí s vojenskou akcí proti Iráku. V noci na dnešek nafoukli aktivisté Greenpeace v Austrálii horkovzdušný balón poblíž budovy parlamentu v Canbeře s poselstvím, aby australská vláda zastavila přesun vojenských jednotek do Iráku a „dala šanci míru“.

„Greenpeace bude používat všechny dosažitelné nenásilné prostředky, aby se pokusilo zastavit útok na Irák. Přestože se policejní jednotky na vládní příkaz pokusily odtáhnout Rainbow Warrior ze Southamptonu, budeme stále hledat způsoby, jak protestovat proti válce, která bude mít katastrofální důsledky (1). Útok proti Iráku by mohl vést k rozsáhlým obětem civilních obyvatel a ke zvýšení možnosti použití zbraní hromadného ničení,“ řekl koordinátor kampaně Greenpeace Blake Lee Harwood na palubě Rainbow Warrior.

Bush a Blair citují slova o touze Sadáma Husajna vlastnit zbraně hromadného ničení jako ospravedlnění pro invazi. Preventivní vojenský úder proti státům vlastnící či podezřelé z vlastnictví chemických, biologických či jaderných zbraní nám však neumožní jejich kontrolu. Tento přístup by si vyžádal pouze další vojenské intervence proti řadě zemí. Mezi pět jaderných mocností patří Velká Británie, Spojené státy, Čína, Francie a Rusko. Další země vlastnící jaderné zbraně jsou Indie, Pákistán a Izrael. Bushova administrativa uvádí dalších nejméně 13 zemí, které jsou podezřelé z vývoje biologických zbraní.

Greenpeace věří, že řešení pro hrozbu zbraní hromadného ničení spočívá v kolektivní mezinárodní vojenské kontrole a odzbrojení. Určitý rámec již existuje díky Smlouvě dalším nešíření jaderných zbraní, Konvenci o biologických zbraní a Konvenci o chemických zbraní. Avšak spíše než aby docházelo k jejich posilování, jsou tyto globální smlouvy podkopávány, obzvláště pak ze strany Spojených států.

Jedním ze zřetelných motivů této války je ropa. Americká ropná společnost, která udržuje Ameriku závislou na ropě a podkopává úsilí v souvislosti s Kjótským protokolem, nyní podporuje válku s Irákem. Na dnešní odpoledne je ve Spojených státech naplánována vlna protestů proti válce kvůli ropě (2).

Aktivisté české pobočky Greenpeace vyjádřili už v pátek svůj nesouhlas s postojem osmi evropských státníků, kteří minulou středu vyzvali demokratické společenství a Radu bezpečnosti k podpoře současného pro-válečného postoje americké administrativy. Čtyři aktivisté Greenpeace připevnili transparent s nápisem „WAR?“ (Válku?) přímo do středu neonového srdce na Pražském hradě jako otázku určenou Václavu Havlovi, zda skutečně podporuje válku v Iráku. Dalších zhruba 15 aktivistů ze 4 zemí se shromáždilo s transparenty se slogany „NO WAR“ (Žádnou válku) jako odpověď pod svatojiřskou bazilikou.

 

Další informace:
Matilda Bradshaw, Greenpeace International tiskový mluvčí, + 31 6 535 04701

Mike Townsley, Greenpeace koordinátor kampaně, + 31 6 21296 918

Melanie Hill, Greenpeace UK tiskový mluvčí na místě akce, + 44 7801 212968

Ing. Jiří Tutter, výkonný ředitel Greenpeace ČR, 224 320 448

Mgr. Tomáš Tetiva, mediální asistent Greenpeace ČR, 602 77 50 44

www.greenpeace.org

www.greenpeace.cz



Poznámky pro editory:

(1) Aktivisté Greenpeace se pokouší zastavit transport britských vojenských vozidel již déle než týden. V pondělí 28. ledna vlajková loď Greenpeace Rainbow Warrior zablokovala vojenský přístav, aby zabránila odplutí lodí s vojenským materiálem. Ve středu 30. ledna aktivisté obsadili vojenské plavidlo Lyra, které kotvilo v Solentu s nákladem vojenských vozidel. Oba protesty byly ukončeny kvůli extrémním povětrnostním podmínkám. V sobotu 2. února Rainbow Warrior pokračoval v mírové blokádě vojenských doků, dokud policie neobsadila loď a za pomoci vlečných člunů neodtáhla loď z oblasti.

(2) viz www.TargetOil.com

Tisk. zprávy