6/2003

Greenpeace zahajuje kampaň na záchranu velryb:
Česká republika by se měla stát členem IWC a hlasovat pro velryby!

Praha, 7. března 2003 - Velryby jsou v ohrožení, proto bude Greenpeace usilovat o to, aby se Česká republika stala členem Mezinárodní velrybářské komise (IWC) a hlasovala v ní proti zrušení moratoria na komerční lov velryb. Ekologická organizace to oznámila na dnešní tiskové konferenci v kavárně Velryba v Praze.

"Chceme, aby se Česká republika stala členem Mezinárodní velrybářské komise co nejdříve, aby mohla hájit zájmy ochrany velryb již na jejím příštím pravidelném zasedání, které proběhne letos v červnu v Berlíně," prohlásil Jan Haverkamp, ředitel kampaní Greenpeace ČR.

Přes celosvětové moratorium na veškerý komerční lov velryb (1), které vstoupilo v platnost v roce 1985, existují dvě země, které velryby stále loví. Jsou to Norsko a Japonsko. Japonci tvrdí, že loví velryby údajně z vědeckých důvodů. Jejich "vědecký" lov však vynáší každoročně 100 milionů dolarů za velrybí maso, které je prodáváno jako lahůdka do japonských restaurací.

Japonská vláda je nyní rozhodnuta obnovit komerční lov velryb za každou cenu. Existuje řada indicií, které naznačují, že si Japonsko kupuje hlasy v Mezinárodní velrybářské komisi, čímž připravuje návrat ke komerčnímu lovu velryb (2).

"To, že některé země dnes prosazují obnovení komerčního lovu velryb, je opravdu znepokojivé. Řada druhů těchto savců je dnes totiž na pokraji naprostého vyhynutí. Vědecký výbor IWC odhaduje, že z původního počtu 250 000 plejtváků obrovských zbylo jen 400 jedinců," uvedl Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky velryb.

Mnohé nasvědčuje tomu, že již na letošním zasedání IWC, které se v červnu koná v Berlíně, bude řada států prosazovat návrat komerčního lovu velryb (3).

"Snahu Japonska změnit poměr hlasů uvnitř IWC považujeme za vážnou hrozbu pro velrybí populace," potvrdil Haverkamp a uvedl, že jediným způsobem, jak této hrozbě zabránit, je přimět ke vstupu do IWC další země, které budou hlasovat ve prospěch ochrany velryb. "Členem IWC by se velice brzy mohly stát všechny země usilující o vstup do EU, v prvé řadě země Visegrádu, tedy Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko," doplnil Haverkamp.

Informační kampaň Greenpeace s cílem dosáhnout vstupu České republiky do IWC začne v pondělí 10. března a potrvá až do června. Jedním z jejích nástrojů bude i petice adresovaná vládě, kterou už podepsaly některé známé osobnosti, jako například zpěvačky Hana Hegerová, Marta Kubišová a Anna K, spisovatel Ivan Klíma, hudebník Jiří Dědeček, herci Jan Vodňanský a Petr Vacek, filmař a producent Petr Vachler, obhájce lidských práv Stanislav Penc a řada dalších. V Praze, Plzni a Brně bude Greenpeace provádět osvětové a informační akce, do kterých se budou zapojovat také děti školního věku.

"Chceme dětem přiblížit báječný svět velryb. Informovali jsme už všechny základní školy v Praze. Děti mohou přijít s celou třídou a přidat symbolický hlas na záchranu velryb obtisknutím své ruky na transparent. Zároveň máme pro děti připraveny pěkné informační materiály o velrybách," informoval koordinátor těchto akcí Roman Posolda z Greenpeace.

Akcím pro velryby bude dominovat obrovská nafukovací velryba. V pondělí 10. března ji bude možné vidět na náměstí Jana Palacha v Praze, v úterý na Václavském náměstí, ve středu se postěhuje na náměstí Republiky do Plzně, ve čtvrtek bude "kotvit" opět v Praze u Obecního domu a v pátek skončí na náměstí Svobody v Brně. Děti i dospělí mohou přijít od 11. hodin dopoledne do 6. hodin večer.


Další informace:

Václav Vašků, mluvčí Greenpeace ČR,
mobil: 603/414 739
e-mail:vvasku@cz.greenpeace.org

Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb
mobil: 604 237 974, e-mail: marek.tomin@volny.cz

Internet: http://www.greenpeace.cz/velryby

Poznámky pro editory:
(1) Mezinárodní velrybářská komise byla založena v roce 1946 v reakci na dramatický úbytek velryb. V roce 1982 přijala neomezené moratorium na veškerý komerční lov velryb. Toto moratorium vstoupilo v platnost v roce 1985.

(2) Existuje řada indicií, které naznačují, že Japonsko jedná pomocí nekalých praktik, např. poskytováním finanční a technické podpory prostřednictvím Programu mezinárodní rozvojové pomoci. V posledních třech letech se členy IWC stalo několik chudých rozvojových zemí, například Guinea, Gabun a Mongolsko. Japonská agentura pro rybolov již dříve využila tento program k získání hlasů šesti karibských států.

(3) Japonská vláda již vydala více než 320 milionů amerických dolarů za aktivity usilující o návrat k plnému komerčnímu lovu velryb. Viz. například tisková zpráva Greenpeace ze dne 16. ledna 2002. http://www.greenpeace.cz/release/02/020116.htm

Foto a video dokumentující masakry velryb k dispozici

Tisk. zprávy