12/2003

Greenpeace varuje před monopolem ČEZu

Praha, 1. dubna 2003 - Ekologická organizace Greenpeace dnes vyjádřila obavy z rozhodnutí české vlády prodat ČEZu státní podíl v osmi regionálních distributorech elektřiny. ČEZ se tak po sloučení s distributory stane největším monopolním výrobcem a prodejcem elektřiny. Greenpeace varovalo, že pokud bude trh zastíněn jedinou společností s pověstí ČEZu, zůstanou šance na rozvoj čistých obnovitelných zdrojů energie v České republice velmi nízké.

"Vytvoření "super ČEZu" není problémem pouze pro antimonopolní úřad. Rozhodnutí vlády sloučit ČEZ s distributory bez vytvoření jasných pravidel hry pro efektivní a čisté zdroje energie jako jsou energie větru, malé vodní elektrárny a biomasa zapříčiní vážné spoždění České republiky za trendy probíhajícími v současné době v Evropské unii," prohlásil Jan Haverkamp, vedoucí kampaní Greenpeace.

Evropská unie chce už v roce 2010 získávat 22 % elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, jako je slunce, vítr, voda nebo biomasa (1). Česká republika však podle poslední zprávy ministerstva životního prostředí uvažuje pouze s podílem 7 % výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů (2).

ČEZ nemá žádný zájem prodávat elektřinu z obnovitelných zdrojů energie. Investoři se proto budou obávat do těchto zdrojů investovat. Pokud bude vláda pod tak silným vlivem ČEZu, jako je dnes, nebude mít ani ona žádný zájem podporovat obnovitelné zdroje. Právě podpora rozvoje obnovitelných zdrojů energie je však nejlepší cestou, jak snižovat emise oxidu uhličitého a vyrovnat se s globálním nebezpečím klimatických změn.

Václav Vašků, mluvčí Greenpeace ČR,
mobil: 603 414 739, e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Dipl. Ing. Jan Haverkamp, vedoucí kampaní Greenpeace ČR (anglicky, německy, holandsky), mobil: 603 569 243, e-mail: jan.haverkamp@cz.greenpeace.org

Jimi Dabrundashvili, koordinátor jaderné kampaně, tel: 224 319 667,