15/2003

Greenpeace: Monsanto je rizikem pro investory

New York/Praha, 16. dubna 2003 - Riskantní obchodní strategie agrochemického giganta Monsanto obdržela nejnižší možný rating CCC v investičním hodnocení, provedeném společností Innovest Strategy Value Advisors, jež je světovou špičkou v oboru výzkumu investic do životního prostředí a sociální sféry.

Analýza, jež byla vydána v New Yorku několik dní před výroční schůzí Monsanta, varuje akcionáře a potenciální investory před “nadprůměrně vysokým rizikem a příliš jednoduchým řízením” a předpokládá, že “(Monsanto) bude na trhu ve střednědobém a dlouhodobém časovém horizontu vykazovat ztráty” (1).

Monsanto utrpělo v loňském roce ztrátu 1,7 miliardy US dolarů a nepodařilo se mu svými kontroverzními geneticky manipulovanými (GM) produkty otevřít nové trhy. Přesto Monsanto pokračuje ve své ztrátové obchodní strategii a i nadále sází na rychlé přijetí GM potravin.

“Zatímco loňské ztráty zisku vedly ke změně ve vedení společnosti, nezměnila se strategie. Nepřikročí-li Monsanto ke zmírnění svých výrazných tržních rizik, jsou další ztráty investorů nasnadě. Spojení rizika těžkých finančních ztrát, způsobených genetickou kontaminací či selháním technologií a trvající odmítání GM potravin na trhu dělají z Monsanta špatnou investici,” prohlásil Frank Dixon, výkonný ředitel Innovest Strategy Value Advisors.

Zpráva analyzuje rizika a finanční závazky spojené s obchodní činností Monsanta. Uvádí například skandál kolem kontaminace kukuřice StarLink z roku 2000, kdy společnost Aventis utrpěla ztrátu 1 miliardy dolarů. Innovest odhaduje potenciální finanční ztrátu Monsanta dle “scénáře StarLink” na 3,83 US dolarů na akcii.

Zpráva také zkoumala trendy u klíčových trhů Monsanta a zjistila nedostatky v pravidlech schvalování a tvrdý odpor spotřebitelů, který nadále blokuje výnos z GM plodin této společnosti. Sedm let po zahájení komerčního pěstování první GM plodiny vyvinuté společností Monsanto se valná většina GM plodin nadále pěstuje pouze ve třech zemích: USA, Kanadě a Argentině. Dokonce i v USA nyní více než 90 procent spotřebitelů požaduje značení GM potravin a třetina by GM potraviny odmítla, kdyby měla na výběr.

“GM produkty patří mezi nejvíce kdy odmítanou skupinu výrobků. Řada z nich byla buďto stažena z oběhu nebo vyvinuta, ale vzhledem k odporu nikdy nevstoupila na trh,” uvedl Dixon. “Významní dovozci potravin, jako jsou Čína, Japonsko a Jižní Korea následují nyní restriktivní evropské kroky a více než 35 států již oznámilo přijetí zákonů, které omezují dovoz GM plodin nebo vyžadují označování potravin, které obsahují GM složky. Toto odmítání trhu postupuje vzhůru na potravinovém zásobovacím řetězci od spotřebitelů přes obchodníky až k výrobcům a farmářům.”

Situace vypadá špatně i proto, že Monsanto nyní v mnoha zemích vede soudní procesy s farmáři. Takováto činnost nevzbuzuje příliš důvěru u potenciálních klientů. Navíc se sami farmáři často soudí se společností o utrpěnou finanční ztrátu z kontaminace svých polí GM řepkou, která byla pěstována na polích sousedních.

Dalším z problémů Monsanta je GM pšenice, kterou farmáři a potravinářský průmysl bojkotovali na klíčových trzích dokonce ještě dříve, než byla schválena. Podle všech ukazatelů hrozí, že GM chléb a GM těstoviny budou opravdovým komerčním fiaskem.

Monsantu nyní přímo či nepřímo náleží 91 procent všech GM plodin pěstovaných v roce 2002. Většina byla geneticky manipulována tak, aby odolávala postřiku herbicidu Round-up (glyfosát), rovněž vyvinutým firmou Monsanto. Po ztrátě patentu v roce 2000 je Round-up vystaven sílícímu tlaku konkurence. Zároveň se ale u mnoha plevelů začíná vyvíjet na postřik Round-up rezistence.

“Dojnou krávou Monsanta zůstává jeho agrochemický průmysl, avšak loňský 24 % pokles prodeje postřiku Round-up a dalších širokospektrálních herbicidů ohrozil společnost. Zdá se, že Monsanto si svou arogantní GM strategií kope vlastní hrob,” prohlásil odborník na světové trhy z Greenpeace Lindsay Keenan.

Společnost Monsanto se již několik let pokouší proniknout se svými GM plodinami do střední a východní Evropy. V roce 2001 se například pokoušela získat v ČR povolení k pokusům s geneticky manipulovanou pšenicí, která není povolena nikde v Evropě (2). Nyní zde usiluje o získání povolení ke komerčnímu pěstování GM kukuřice (3).

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Dipl. Ing. Jan Haverkamp (anglicky, německy, holandsky), ředitel kampaní Greenpeace v ČR
mobil: 603 569 243
e-mail: jan.haverkamp@cz.greenpeace.org

Magdaléna Klimovičová, vedoucí genetické kampaně Greenpeace ČR,
tel.: 224 319 667, e-mail magdalena.klimovicova@cz.greenpeace.org

Poznámky pro editory:
(1) Celou zprávu je možné stáhnout zde.

(2) Žádost o povolení pokusů s GM pšenicí byla v říjnu 2001 zamítnuta ministerstvem životního prostředí, viz. např. následující tiskové zprávy Greenpeace:
http://www.greenpeace.cz/release/01/011106.htm
http://www.greenpeace.cz/release/01/011016.htm

(3) Viz.například následující tiskové zprávy:
Greenpeace varuje: Manipulovaná kukuřice firmy Monsanto se může rozšířit na okolní pole a způsobit genetické zamoření: http://www.greenpeace.cz/release/02/020624.htm
Greenpeace vyzývá firmu Monsanto, aby v České republice nepěstovala geneticky manipulovanou kukuřici: http://www.greenpeace.cz/release/02/020624.htm
Greenpeace upozorňuje na "firemní zločiny" společností Monsanto a Aventis: http://www.greenpeace.cz/release/02/020808.htm

Tisk. zprávy