16/2003

Petici vládě za vstup ČR do IWC podepsalo již 16 000 lidí

Češi by mohli bránit velryby již letos v létě

Praha, 17. dubna 2003 - Česká republika a Maďarsko jsou první dvě země ze skupiny tzv. Visegrádské čtyřky (V4), které deklarovaly zájem podpořit ochranu ohrožených druhů velryb vstupem do Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Petici adresovanou české vládě za vstup ČR do IWC podepsalo ke dnešnímu dni již více než 16 000 lidí (1).

Český ministr životního prostředí Libor Ambrozek oznámil záměr vstoupit do IWC již 18. března a jeho maďarská rezortní kolegyně Mária Kóródi tak učinila o dva týdny později. Slovenské ministerstvo životního prostředí se zatím k možnosti vstupu SR do IWC oficiálně nevyjádřilo.

Greenpeace vede již téměř tři desítky let kampaň za záchranu velryb, jejichž stavy byly ve 20. století zdecimovány komerčním velrybařením. Řada druhů těchto savců je dnes na pokraji úplného vyhynutí. Vědecký výbor IWC například odhaduje, že z původního počtu 250 000 plejtváků obrovských zbylo jen 400 jedinců.

Přes celosvětové moratorium na veškerý komerční lov velryb (2), které vstoupilo v platnost v roce 1985, existují dvě země, které velryby stále loví. Jsou to Norsko a Japonsko. Japonci tvrdí, že loví velryby údajně z vědeckých důvodů. Jejich “vědecký” lov však vynáší každoročně 100 milionů dolarů za velrybí maso, které je prodáváno jako lahůdka do japonských restaurací.

Stále více zemí sdružených v Mezinárodní velrybářské komisi nyní hlasuje pro návrhy Japonska, které chce obnovit komerční lov. Existuje řada indicií, že si Japonsko kupuje hlasy malých zemí, aby vstoupily do IWC a hlasovaly společně s Japonskem (3). Naopak země podporující ochranu velryb jako USA, Mexiko, Austrálie a země Evropské unie vyzývají další státy, aby vstoupily do IWC a hlasovali s nimi ve prospěch ochrany velryb.

“Členem IWC by se velice brzy mohly stát všechny země usilující o vstup do EU, v prvé řadě země Visegrádu, tedy Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko,” uvedl Jiří Tutter, ředitel české pobočky Greenpeace.

Český ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek dne 18. března 2003 oznámil, že předloží vládě návrh na vstup ČR republiky do IWC. Ministr ve svém prohlášení oznámil, že snahou resortu je připravit podklady tak , aby se ČR mohla stát řádným členem komise ještě před letošním zasedání IWC, které se uskuteční na konci června v Berlíně (4).

“Naše odpovědnost nekončí hranicemi republiky a proto navrhnu vládě, aby naše země přistoupila k Úmluvě o regulaci velrybářství. Považuji to za jasný signál, že Česká republika má skutečný zájem na zachování světového přírodního bohatství,” uvedl ke své iniciativě ministr Ambrozek.

Maďarská ministryně životního prostředí Mária Kóródi oznámila 5. dubna 2003, že podporuje plán organizace Greenpeace na vstup do Mezinárodní velrybářské komise. Ministryně deklarovala záměr vstoupit do IWC na veřejné prezentaci projektu "Zachraňme velryby!" organizace Greenpeace v Budapešti.

Příští týden se ministři životního prostředí Visegrádské čtyřky sejdou ke společnému jednání v Košicích. Greenpeace apeluje na ministry, aby si udělali čas a hovořili spolu rovněž o možnosti zemí V4 podpořit ochranu velryb již na letošním zasedání IWC v Berlíně.

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb
mobil: 604 237 974, e-mail: marek.tomin@volny.cz

Internet: http://www.greenpeace.cz/velryby

Poznámky pro editory:
(1) Česká pobočka Greenpeace zahájila kampaň za vstup ČR do IWC již 7. dubna 2003. Jedním z nástrojů kampaně je i petice adresovaná vládě, kterou podepsala řada známých osobností.

(2) Mezinárodní velrybářská komise byla založena v roce 1946 v reakci na dramatický úbytek velryb. V roce 1982 přijala neomezené moratorium na veškerý komerční lov velryb. Toto moratorium vstoupilo v platnost v roce 1985.

(3) V posledních třech letech se členy IWC stalo několik chudých rozvojových zemí, například Guinea, Gabun a Mongolsko. Japonská agentura pro rybolov již dříve využila tento program k získání hlasů šesti karibských států. Viz. například tisková zpráva Greenpeace ze dne 16. ledna 2002. http://www.greenpeace.cz/release/02/020116.htm

(4) Viz. tisková zpráva MŽP ze dne 18. března 2003: http://www.env.cz/www/archiv.nsf/pages/C7B0A7C53FC41CBFC1256CED002AD822?OpenDocument

Foto a video dokumentující masakry velryb k dispozici

Tisk. zprávy