19/2003

Visegrád bude podporovat ochranu velryb:
Polsko, Maďarsko, Slovensko a ČR chtějí vstoupit do Mezinárodní velrybářské komise

Košice/Praha, 25. dubna 2003 – Delegace členských zemí Visegrádské čtyřky dnes při setkání s představiteli organizace Greenpeace ve slovenských Košicích daly najevo zájem podpořit ochranu ohrožených druhů velryb vstupem do Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Ministr životního prostředí Slovenské republiky László Miklós po podpisu závěrečné deklarace na košickém jednání V4 uvedl, že všechny čtyři země budou tuto iniciativu podporovat a udělají potřebné kroky pro vstup do IWC. (1)

„Greenpeace oceňuje prohlášení zástupců zemí Visegrádské čtyřky. Vstupem zemí V 4 do Mezinárodní velrybářské komise se výrazně posílí tábor států, které chrání ohrožené druhy velryb,“ prohlásil vedoucí kampaní Greenpeace ČR Jan Haverkamp.

Česká pobočka Greenpeace se připojila ke kampani na záchranu velryb letos v březnu. Petici požadující vstup ČR do IWC adresovanou české vládě podepsalo již více než 16 tisíc lidí včetně řady známých osobností. (2)

„Země Visegrádu dnes učinily správný krok směrem k aktivní ochraně kytovců. Řada druhů těchto savců je dnes na pokraji naprostého vyhynutí. Vědecký výbor IWC odhaduje, že z původního počtu 250 000 plejtváků obrovských zbylo jen 400 jedinců," uvedl Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky velryb.

Stále více zemí sdružených v Mezinárodní velrybářské komisi nyní hlasuje pro návrhy Japonska, které chce obnovit komerční lov. Existuje řada indicií, že si Japonsko kupuje hlasy malých zemí, aby vstoupily do IWC a hlasovaly společně s Japonskem. Naopak země podporující ochranu velryb jako USA, Mexiko, Austrálie a země Evropské unie vyzývají další státy, aby vstoupily do IWC a hlasovaly s nimi ve prospěch ochrany velryb. (3)

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb
mobil: 604 237 974, e-mail: marek.tomin@volny.cz

Internet: http://www.greenpeace.cz/velryby

Poznámky pro editory:
1) Mezinárodní velrybářská komise byla založena v roce 1946 v reakci na dramatický úbytek velryb. V roce 1982 přijala neomezené moratorium na veškerý komerční lov velryb. Toto moratorium vstoupilo v platnost v roce 1985.

2) Petici už podpořili například Hana Hegerová, Marta Kubišová, Anna K, Vladimír Merta, Ivan Klíma, Jiří Dědeček, Jan Vodňanský, Petr Vacek, Petr Vachler, Stanislav Penc a řada dalších.

3) Existuje řada indicií, které naznačují, že Japonsko jedná pomocí nekalých praktik, např. poskytováním finanční a technické podpory prostřednictvím Programu mezinárodní rozvojové pomoci. V posledních třech letech se členy IWC stalo několik chudých rozvojových zemí, například Guinea, Gabun a Mongolsko. Japonská agentura pro rybolov již dříve využila tento program k získání hlasů šesti karibských států.

Tisk. zprávy