20/2003

Planet Dance - hudebníci podporují boj za životní prostředí

Praha, 29. dubna 2003 – Album s názvem Planet Dance, které je kompilací projektů české taneční scény, je prvním počinem hudebního vydavatelství iMÉDIA na podporu aktivit ekologické organizace Greenpeace. CD obsahuje 13 skladeb, které bez nároku na honorář poskytli různí hudebníci (1) plus akční videoklip „Take Back the Earth“ zachycující průřez aktivitami Greenpeace z celé planety. Oficiální křest CD Planet Dance se uskuteční 14. května v Roxy Praha a vystoupí na něm E.C.A, OVER 3, BLOW, Patrick Bergman a Mc Vaant a Significant Brother. Na dnešní tiskové konferenci v Praze o tom informovali zástupci Greenpeace, iMÉDIA a zúčastěných hudebníků.

Greenpeace v ČR je pobočkou mezinárodní ekologické organizace, která pomocí kampaní a nenásilných akcí upozorňuje na závažné problémy a brání poškozování přírody a životního prostředí. Aby si organizace uchovala svou nezávislost, nepřijímá žádné peníze od průmyslu, vlád a dokonce ani od nadací, které jsou s vládami či průmyslem nějak spojeny. Finanční prostředky na činnost Greenpeace se skládají z příspěvků jednotlivých příznivců a občas také z dobročinných akcí, jako je právě tato (2).

„Myslím že podporujeme dobrou věc. Výtěžek z prodeje alba poputuje na konto české pobočky Greenpeace a bude použit na aktivity této organizace v České republice,“ uvedl Tomáš Zilvar z iMÉDIA.

„Přiznávám, že my sami nejsme zrovna ekologičtí aktivisté. Na druhou stranu nám není jedno, co s touhle planetou do budoucna bude a jsme vděční lidem, co se rozhodli zasvětit svůj život boji za lepší životní prostředí. Bojují totiž i za nás. A Greenpeace jsou v tomhle jedineční. Proto nám bylo potěšením jim pomoct alespoň tak, jak je to pro nás nejpřirozenější - dát jim písničku,“ říká bubeník ze Skyline, který se na CD podílel (3).

Greenpeace se v minulosti podařilo zabránit mnoha vážným ekologickým hrozbám. K nejznámějším akcím patří například kampaň na záchranu velryb. Organizaci se kromě jiného podařilo dosáhnout zákazu shazování jaderného odpadu do moře, které bylo běžné ještě na konci 80. let. Dnes se organizace zaměřuje zejména na ochranu klimatu a boj proti globálnímu oteplování. Dále vede kampaně proti kácení pralesů, za ochranu moří a proti nebezpečí jaderné hrozby.

V České republice se Greenpeace soustřeďuje zejména na toxické látky, jadernou energii a geneticky manipulované organismy. Nyní organizace usiluje o to, aby ČR vstoupila do Mezinárodní velrybářské komise a hlasovala proti snahám obnovit komerční lov velryb.

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Poznámky pro editory:
(1) Projekt Planet Dance vznikl v hudebním vydavatelství XRECORDS a obsahuje například dosud nevydaný remix Dje Wiche ke skladbě „I´m (not really optimistic)“ od E.O.S.T., novou skladbu „Eye for an Eye“ od Ohm Square, projekt E.C.A. s Charlie One, Nanu Zorin či Hypnotix, kteří právě vydávají své nové album. Na desce dále hrají: Significant Other, Blow a Over 3, Patrick Bergman a Mc Vaant.

(2) Takovýto projekt podpory je obvyklý zejména ve Velké Británii, kde Greenpeace v minulosti podpořili například U2, REM, Eurythmics či Paul Mc Cartney.

(3) Další hudebníci se vyjádřili obdobně:
Blow: „Již v minulosti jsme několikrát koncertně podpořili neziskové organizace účastmi na jejich benefičních akcích. Neziskový sektor vnímáme jako nástroj boje se státními molochy a korporacemi, jež se všemožným způsobem snaží odebrat lidem svobodu jejich vlastního nezávislého rozhodování.“

Over 3: „Máme jeden život, jednu planetu a jen na nás záleží co s touhle skutečností uděláme. Někdy se může zdát, že pro to moc udělat nemůžeme, ale my si myslíme, že opak je pravdou! I malý čin se počítá. Jsme rádi, že jsme měli možnost tohle tvrzení naplnit.“


Tisk. zprávy