31/2003

Zasedání IWC o velrybách v Berlíně již příští týden!

V pondělí začíná v Berlíně 55. výroční zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC), která bude jednat o dalších osudech ohrožených kytovců. Tato schůzka zástupců 50 zemí bude letos obzvláště významná hned z několika důvodů:

(1) Svět si začíná uvědomovat kritický stav populací některých druhů kytovců. Světový svaz na ochranu přírody (IUCN) v květnu varoval, že některé druhy velryb by mohly být vyhubeny již během příštích deseti let a další zůstávají kriticky ohroženy.

(2) Má být představena tzv. Berlínská iniciativa - nová celosvětová strategie ochrany velryb a delfínů, kterou podporuje již 19 zemí. Více informací: http://www.greenpeace.cz/release/03/030610.htm

(3) Tábor velrybářských zemí v čele s Japonskem a Norskem, které usilují o návrat ke komerčnímu lovu velryb, dále sílí.

(3). Jednání IWC se má poprvé v historii účastnit i pozorovatel za Českou republiku, která by se již brzy mohla stát řádným členem komise a přidat se k těm zemím, které usilují o ochranu kytovců.
Více informací: http://www.greenpeace.cz/release/03/030318.htm

Česká republika se letos pravděpodobně ještě nestihne stát řádným členem IWC, a to čistě z procedurálních důvodů (přistoupení k IWC patří mezi tzv. "prezidentské smlouvy", které musí nejdříve schválit Parlament).

Zahájení konference se v rámci projektu "Kids for whales" budou účastnit i děti z České republiky.


Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb, od 14. 6 na moři, účastník jachtařského závodu přes Atlantik, k rozhovoru k dispozici na mobilu
00 881631455134 (Iridium) a e-mailu syhebe@stratosnet.com.

Pozorovatel České republiky na jednání IWC:
Dipl.-Biol. Jiří Mlíkovský CSc.
Ministerstvo životního prostředí
tel.: 267 122 122
fax: 267 310 328
e-mail: jiri_mlikovsky@env.cz

Internet: http://www.greenpeace.cz/velryby
http://www.iwcoffice.org/

Tisk. zprávy