32/2003

Děti z celého světa žádají, aby IWC chránila velryby

Berlín/Praha, 16. června 2003 – Přibližně 500 dětí a mladých lidí ve věku 10 až 17 let z celého světa, včetně České republiky, se dnes v poledne shromáždilo u berlínského hotelu Estrel, kde symbolicky prohlásili most přes řeku Spree za chráněnou velrybí rezervaci. Hotel Estrel je místo, kde se tento týden koná 55. zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC).

V rámci projektu Greenpeace „Kids for Whales“ přivezli delegátům IWC mladí lidé na dvou říčních člunech tisíce obrázků velryb a jejich modelů. Na mostě před hotelem Estrel uskutečnili přeměnu velrybářské lodi na loď ochránců velryb tím, že hodili přes palubu harpuny a zbavili se sítí, ve kterých každý rok zahyne jako nechtěný úlovek 300 tisíc velryb, delfínů a kulohlavců.

„Kids for Whales“ také rozvinuly svitek se jmény 3200 dětí z celého světa, které prostřednictvím internetu adoptovaly v uplynulých několika týdnech „svojí“ velrybu. „Toto je přibližně ekvivalent počtu velryb, delfínů a kulohlavců, kteří by měli zahynout během čtyř dní konání setkání IWC,“ uvedl ředitel kampaní Greenpeace ČR Jan Haverkamp.

Německá ministryně pro ochranu spotřebitelů, potravin a zemědělství Renata Künast předložila deklaraci žádající Mezinárodní velrybářskou komisi (IWC), aby chránila všechny kytovce (velryby, delfíny a kulohlavce) před hrozbami, kterým tito savci v oceánech čelí .

„Velryby neumírají jenom kvůli komerčnímu a takzvanému vědeckému lovu velryb, ale hynou také v rybářských sítích, kvůli toxickému znečištění, které se akumuluje v jejich tělech a kvůli vzrůstajícímu problémům s hlukem v oceánech,“ řekla jedna z účastnic projektu „Kids for Whales“ Marie Engbring.
„Věřím, že Mezinárodní velrybářská komise bude nadále chránit velryby, delfíny a kulohlavce, aby je jednou mohly vidět volně žijící v oceánech i moje děti.“ Mladí lidé také předložili svoje požadavky všem delegátům IWC přímo napsané v jejich rodných jazycích. Jednání IWC se poprvé v historii účastní i pozorovatel za Českou republiku, která by se již brzy mohla stát řádným členem komise a přidat se k těm zemím, které usilují o ochranu kytovců.

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Dipl. Ing. Jan Haverkamp (anglicky, německy, holandsky), ředitel kampaní Greenpeace v ČR
mobil: 603 569 243
e-mail: jan.haverkamp@cz.greenpeace.org

Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb, od 14. 6 na moři, účastník jachtařského závodu přes Atlantik, k rozhovoru k dispozici na mobilu
00 881631455134 (Iridium) a e-mailu syhebe@stratosnet.com.

John Novis, fotoeditor Greenpeace, tel: +31 653 819 121

Internet: http://www.greenpeace.cz/velryby

Tisk. zprávy