33/2003

Greenpeace: Berlínská iniciativa je významný krok vpřed

Berlín/Praha 17. června, 2003 – Významným krokem při 55. zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v Berlíně se stalo schválení tzv. Berlínské iniciativy, tedy rezoluce, jejímž cílem je prosadit silnější ochranářský postoj v rámci IWC a podporovat ochranu velryb, delfínů a kulohlavců.

Hlasování o rezoluci požadující ustanovení ochranářského výboru skončilo těsnou většinou v poměru 25 hlasů pro a 20 hlasů proti. Její přijetí se stalo významným mezníkem pro další ochranu velryb v rámci IWC. Ta se nyní může s větším důrazem zaměřit na ochranu kytovců, kteří čelí nejrůznějším hrozbám jako jsou rybářské sítě (kytovci se často stávají nechtěným úlovkem), toxické znečištění, hluk (který vytvářejí vojenské sonary a lodě) a klimatické změny.

„Světové oceány se nacházejí v krizi a nový ochranářský výbor má před sebou nelehký úkol zaměřit se na problémy, kterým čelí kytovci. Přijetí rezoluce a následné ustanovení výboru považujeme za dobrý první krok,“ řekl koordinátor kampaně Greenpeace na ochranu oceánů Richard Page. „Jak řekl mexický člen výboru IWC Andreas Rosental, hlasovat proti rezoluci by bylo hlasem proti ochraně kytovců.“

„Jak jsme očekávali, zástupci velrybářských zemí se pokusili všemi prostředky přijetí návrhu rezoluce zabránit. Jsme proto velice rádi, že většina členských zemí IWC podporuje ochranářské stanovisko a orientaci průmyslu na turisticky atraktivní pozorování velryb,“ uvedl Page.

„Počet některých druhů kytovců jako třeba vaquita žijící v Kalifornském zálivu se odhaduje na 600 kusů, přičemž každý rok jich 39 zahyne v rybářských sítích. Tito kytovci nepřežijí bez naší aktivní pomoci. Toto je jasný případ, kdy ohroženým druhům může pomoci zájem vědců z IWC,“ dodal Page.

Poznámky pro editory:

Země hlasující pro Berlínskou iniciativu: Austrálie, Argentina,
Brazílie, Chile, Finsko, Francie, Indie, Irsko, Itálie, Jižní Afrika, Mexiko, Monako, Německo,
Nizozemí, Nový Zéland, Omán, Peru, Portugalsko, Rakousko, San Maríno,
Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie, USA.

Země hlasující proti Berlínské iniciativě: Antigua a Barbuda, Benin, Čína,
Dánsko, Dominikánská republika, Guinea, Island, Japonsko, Korea, Maroko, Mongolsko, Nikaragua, Norsko, Palau, Panama, Rusko, St Kitts a Nevis, St Lucia, St Vincents a Grenadines, Šalamounovy ostrovy.

Nezúčastněné země: Grenada

Další informace:

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb, od 14. 6 na moři, účastník jachtařského závodu přes Atlantik, k rozhovoru k dispozici na mobilu
00 881631455134 (Iridium) a e-mailu syhebe@stratosnet.com.

John Novis, fotoeditor Greenpeace, tel: +31 653 819 121

Richard Page, Greenpeace Oceans campaigner, tel: +44 (0) 7801 212 966

Internet: http://www.greenpeace.cz/velryby

Tisk. zprávy