Brutln zsah policie proti aktivistm Greenpeace

Mochovce, 27. dubna 1998 - - Dnes rno krtce po pl dest zashly policejn jednotky proti aktivistm mezinrodn ekologick organizace Greenpeace, kteޒ blokovali hlavn pޒjezdovou cestu do jadern elektrrny v Mochovcch. Navzdory tomu, e aktivist byli vzjemn pipoutni a nekladli dn odpor, policie je napadla pstmi a brutln do nich kopala.

Celkem 17 aktivist Greenpeace se u po sedm hodin rno symbolicky pipoutalo etzy ped hlavn brnou na protest proti zaven palivovch lnk s radioaktivnm materilem do prvnho reaktoru.

K protestu pޒmo ped JE Mochovce se Greenpeace odhodlalo po tޒdennm mrumilovnm pochodu za obti ernobylu. Bhem tohoto smutnho vro Greenpeace opakovan vyzvalo vldu premira Meiara a Slovensk elektrrne, aby pozastavily zaven minimln do doby, ne bude veejnost seznmena s vsledky mise mezinrodnho tmu expert. Ten by ml podle pedbn dohody mezi slovenskou a rakouskou vldou pijet na prohldku elektrrny 5. kvtna. Greenpeace se obv, e vlda premira Meiara chce pedurit vsledky tto mise urychlenm najetm elektrrny do zkuebnho provozu.

Greenpeace upozoruje, e jadern elektrrna Mochovce nespluje zpadn bezpenostn standardy a pravdpodobn by nedostala povolen k provozu v dn ze zem Evropsk unie.

"Uvedenm jadern elektrrny Mochovce do provozu vyjdޒ premir Meiar jasn NE pipojen Slovenska k Evropsk unii," ekla ped zsahem policie mluv Greenpeace ubica Trubniov a dodala, e v rmci integranho procesu existuje pedpis, kter stanov, e vchodoevropsk jadern zaޒzen mus doshnout standard zpadoevropskch zem.

Vclav Vak,
tiskov mluv Greenpeace R


Tiskov non-stop servis

mobil: 00 421 - (0)905 212 557
tel.: 00 421 - (7) 536 13 41


| Novinky | Tisk. zprvy |