Greenpeace d Evropskou unii o podporu solrn energie

Brusel/Praha, 11. kvtna 1998 - Mezinrodn ekologick organizace Greenpeace dnes pi zasedn Energetick rady EU v Bruselu vyzvala pޒtomn ministry evropskch zem, aby podpoili tzv. Blou knihu o obnovitelnch zdrojch energie. Greenpeace umstilo ped budovu rady solrn stechu s panely vyrbjcmi elektrick proud a dva metry vysokou pracovn pޒlbu, jako symbol pro potencil vytvoen novch pracovnch mst, kter vzniknou s podporou obnovitelnch zdroj energie. OBNOVITELN ZDROJE JI PRACUJ - EKNTE ANO MILIONU PRACOVNCH MST V EVROP! vzkazoval ministrm transparent, kter rozvinuli aktivist Greenpeace.

Bl kniha je akn pln pro nrst obnovitelnch zdroj tak, aby v roce 2010 pokrvaly 12 procent evropsk spoteby energie. Tento pln otvr evropskm spolenostem cestu do odvtv, jeho pedpokldan obrat se ohaduje na miliardu dolar ron. Bl kniha zahrnuje iniciativy jako program vybudovn jednoho milionu solrnch stech a fasd s lnky vyrbjcmi pޒmo elektrick proud ze slunce nebo budovn novch vtrnch farem, kter budou schopn vyrobit stejn mnostv proudu jako tyicet konvennch elektrren. Bl kniha byla zveejnna tsn ped klimatickou konferenc v Kjtu a je klovou st spolen evropsk strategie, jak snit emise sklenkovch plyn. Pokryt 12 procent energie z obnovitelnch zdroj pome snit emise CO2 ron o 400 milion tun.

"Chceme ministrm pipomenout, e pokud podpoޒ obnoviteln zdroje, pinese to hned dvoj uitek, je to toti typick strategie win-win (vhra-vhra)," zdraznila Aphrodite Mourleatouov, expertka Greenpeace pro otzky EU. "Evropsk unie me splnit sv zvazky z Kjta o redukci emis sklenkovch plyn a zrove zajist milion novch pracovnch mst v tchto novch odvtvch."

"Zdroje k financovn tto strategie a jejho uveden v ivot jsou nyn ji k dispozici. V pevn vtin pjde o komern vyuiteln technologie obnovitelnch zdroj," pipomnl Dr. Karl Mallon, expert Greenpeace na problmy energetiky. "Vtina bude navc financovna ze soukromch prostedk, mechanismy obsaen v Bl knize toti usiluj o trn pޒstup k obnovitelnm zdrojm energie." Celkov realizace tohoto plnu a vytvoen statisc novch pracovnch mst by pitom stlo jen polovinu stky, kterou Evrpsk unie a jej lensk stty kadoron vynakldaj na dotace do prmyslu fosilnch paliv a jadern energetiky.

"Nejvt ropn spolenosti, jako napޒklad Shell a British Petrol (BP) dnes piznvaj, e podle jejich vlastnch daj vytvޒ solrn prmysl estkrt vce pracovnch mst ne ekvivalentn investice do przkumu a tby ropy," ekl Dr. Mallon.

"Evropsk unie se minul tden pipojila svm podpisem ke Kjtskmu protokolu o ochran klimatu. Pokud ministi na tomto setkn Blou knihu odmtnou podoit, popou tm zvazek EU sniovat emise CO2 i ochotu eit problm nezamstnanosti," upozornila Aphrodite Mourleatouov. "Evropsk unie dnes mus dokzat, e sv mezinrodn zvazky mn dodret. USA a Japonsko ji zahjily sv vlastn programy podpory vstvby dom se solrnmi stechami vyrbjcmi elektrick proud. Jestlie Evropa nezareaguje nyn, pracovn pޒleitosti se pemst jinam."

Greenpeace vt, e i v R se na ministerstvu ivotnho prosted pipravuje program podpory obnovitelnch zdroj energie. "Zatm se miliardy korun utply v dotacch do energie vyroben z uhl, jdra nebo zemnho plynu," zdraznil Ing. Tom Nenika, koordintor klimatick kampan Greenpeace R a pipomnl, e prostedky vnovan na podporu obnovitelnch zdroj byly doposud jen zlomkem tchto stek. "Vznamnho podlu energie z obnovitelnch zdroj a novch pracovnch mst nedoshneme bez silnho programu podpor, kter bude provzet odstrann dotac na energie z klasickch zdroj a zahrnut kod na ivotnm prosted do ceny energie. V tomto ohledu se na zemi vyplat dret krok s Evropskou uni," doplnil Nenika.

Vclav Vak,
tiskov mluv Greenpeace R


Dal informace:
Ing. Tom Nenika
tel.: 02/24 31 96 67
fax: 02/311 22 89
e-mail: tnenicka@diala.greenpeace.org
Aphrodite Mourleatou - Brusel
tel.: 0032-752 86544

Karl Mallon - Amsterdam
tel.: 0031-654 354 787


| Novinky | Tisk. zprvy |