Fotografie vystav’me z technickùch dóvodó pÞ’ät’ tùden - omlouv‡me se v‡m...

Greenpeace vyzùv‡ ministry ‹eskŽ vl‡dy:
Nezav’rejte o‹i pÞed novùmi fakty o Temel’nu!

Praha, 19. bÞezna 1999 - Mezin‡rodn’ ekologick‡ organizace Greenpeace dnes vyzvala ministra prómyslu a obchodu Miroslava GrŽgra, aby nezav’ral o‹i pÞed novùmi fakty, kter‡ ukazuj’, ìe zastavit jadernou elektr‡rnu Temel’n by st‡le jeätž mohlo bùt lepä’m Þeäen’m neì ji dokon‹it. TÞi opice zacp‡vaj’c’ si uäi, zakrùvaj’c’ o‹i a œsta dnes pÞed ministerstvem prómyslu a obchodu v Praze symbolizovaly dosavadn’ pÞ’stup k Temel’nu.

"Nez‡visl‡ zpr‡va mezin‡rodn’ expertn’ komise, kterou nyn’ ‹esk‡ vl‡da dostala na stól, hovoÞ’ jasnž," prohl‡sil ing. Tom‡ä Neni‹ka z Greenpeace. "ElektÞinu z Temel’na nebudeme potÞebovat nejmŽnž do roku 2015. Zpr‡va nav’c nazna‹uje, ìe dokon‹it Temel’n by mohlo bùt riskantnžjä’m podnikem neì jej nyn’ zastavit. Je to vóbec poprvŽ v historii, kdy m‡ vl‡da k dispozici nezfaläovan‡ fakta o Temel’nu."

Je tŽmžÞ symbolickŽ, ìe pr‡vž pÞed 7. lety byla v Praze zaloìena pobo‹ka mezin‡rodn’ ekologickŽ organizace Greenpeace. "Byla to doba, kdy jsme z œst nžkterùch ministró slùch‡vali vùhróìky, ìe nespust’me-li Temel’n co nejdÞ’ve, budou uì v roce 1995 ‹init vùpadky elektrickŽho proudu v s’ti aì 100 dn’ v roce," pÞipomnžl ing. Neni‹ka. To jen dokazuje, jak jsme byli zfaläovanùmi fakty o Temel’nu cel‡ lŽta obelh‡v‡ni."

Ve hÞe dnes ale nen’ jen rentabilita dostavby Temel’na. NedoÞeäena totiì st‡le zóst‡v‡ i problematika likvidace jadernŽ elektr‡rny po jej’m vyÞazen’ z provozu. Zahrani‹n’ zkuäenosti ukazuj’, ìe likvidace jadernŽ elektr‡rny móìe bùt draìä’ neì samotn‡ jej’ vùstavba. Nav’c tu ponech‡v‡me svùm potomkóm dždictv’ ve formž nebezpe‹nŽho jadernŽho odpadu, jehoì likvidaci se zat’m nepodaÞilo uspokojivž vyÞeäit nikde na svžtž.

"Chtžli bychom povzbudit vl‡du ‰eskŽ republiky, aby vyuìila nynžjä’ historickŽ pÞ’leìitosti k odvratu od jadernŽ energetiky," zdóraznil Neni‹ka. "To, co nyn’ ‰esk‡ republika potÞebuje, je zvyäov‡n’ efektivnosti hospod‡Þstv’ a masivn’ rozvoj obnovitelnùch zdrojó energie. PÞesnž tenhle trend m‡ ve svùch pl‡nech ostatnž i Evropsk‡ unie," dodal Neni‹ka.


Dalä’ informace:
tel.: 02/24 31 96 67
fax: 02/311 22 89
e-mail: vvasku@diala.greenpeace.org


| Novinky | Tisk. zpr‡vy |