Václav Vašků
Dětem v Karlovicích bude topit Sluníčko!

Zrekonstruovaná školka Karlovicích na Bruntálsku je prvním konkrétním výstupem projektu Fénix, kterým Greenpeace chtějí přispět k obnově Moravy po povodních. Malé a elegantní solární zařízení umístěné na střeše školky ušetří ročně přibližně 4000 kWh elektrické energie, která by se jinak musela vyrobit v elektrárnách. Kromě toho, že obec ušetří za elektřinu, bude nyní pomáhat také šířit myšlenky ochrany klimatu.

Obec Karlovice má dnes 1210 obyvatel a leží na řece Opavě. "Povodeň se sem přihnala 7. července ráno. Byli jsme odříznuti od civilizace celý týden, mohl sem jedině vrtulník," vzpomíná dnes starosta Karlovic Milan Glombíček. "Právě mateřská školka byla jednou z budov, které jsme museli evakuovat jako první."

Celkem 17 domů v obci bylo zcela zničeno a několik desítek vážně poškozeno. Mateřská školka byla vyplavena až do výše oken. Obec se proto rozhodla provést zde generální rekonstrukci včetně nové střechy a důkladného zateplení.

Pomoc přišla od slovenské firmy Thermo-Solar Žiar. Právě ta totiž zareagovala na výzvu Greenpeace a rozhodla se připojit k projektu Fénix. Konkrétní nabídka spočívala v dodávce moderní solární technologie.

"Naše solární kolektory jsme mateřské školce v Karlovicích darovali, protože jsme chtěli přispět lidem strádajícím povodněmi," vysvětluje šlechetné gesto Milan Novák, ředitel firmy, která dnes svými solárními kolektory zásobuje už celou střední Evropu. "Jsme stejně jako Greenpeace přesvědčeni, že třetí tisíciletí bude tisíciletím solární energie."

"Solárním zařízením jsme tu nadšeni," pochvaluje si starosta Glombíček. "Při provozních zkouškách v lednu byla venkovní teplota mínus 19 stupňů Celsia. Přesto už krátce po poledni se voda v zásobníku nahřála na padesát stupňů. Proto nyní uvažujeme o dalších instalacích."

"Je to vůbec první budova, která byla po loňských povodních zrekonstruována tak, aby využívala sluneční energii," říká Tomáš Nenička, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace. "Tohle je příspěvěk k ochraně klimatu na té nejzákladnější úrovni. Není náhodou, že tou ,první vlaštovkou‘ je právě mateřská školka. Ochrana klimatu pomocí úspor energie je právě to, co již dnes můžeme udělat pro své děti. Už tahle generace může pocítit na vlastní kůži drastické účinky klimatických změn."

Změny klimatu znamenají totiž i větší frekvenci extrémních výkyvů počasí. Mezi ně patří zejména sucha, uragány a povodně. První předzvěstí mohla být i ta povodeň, která vloni v létě zničila mateřskou školku v Karlovicích. "Právě tady se ten začarovaný kruh uzavírá," vysvětluje Nenička. "Šetříme energii a chráníme klima proto, abychom se do budoucna vyvarovali povodní, jako byla ta loňská."