27/2003

FNM i MŽP blufovali o miliardové zakázce na sanaci Spolany
Technologie doporučená OSN a Světovou bankou podle českých úřadů “neexistuje”

Praha, 4. června 2003 - Ministr životního prostředí Libor Ambrozek a ředitel ekologické sekce Fondu národní majetku Jaroslav Vítek nepravdivě zdůvodňovali přidělení miliardové zakázky na sanaci dioxinů ve Spolaně bez výběrového řízení (1). FNM a MŽP tvrdily, že zakázka byla přidělena firmě SITA Bohemia proto, že disponuje jedinou dostupnou technologií k likvidaci dioxinů. Greenpeace však obdrželo dokument potvrzující, že Globální environmentální fond (GEF) spravovaný Světovou bankou společně se slovenskou vládou a rozvojovými agenturami OSN budou financovat sanaci slovenské firmy CHEMKO Strážské za využít jiné, konkurenční technologie (2).

“Slovenská vláda, Světová banka a rozvojové agentury OSN svým rozhodnutím de fakto potvrdily, že ministr Ambrozek i ředitel Vítek mystifikovali veřejnost svými argumenty, jimiž ospravedlnili přidělení miliardové zakázky firmě SITA Bohemia. V krátké době proto doplníme naše předchozí trestní oznámení a podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,” uvedl toxický expert Greenpeace Miroslav Šuta.

Greenpeace už déle než rok varuje, že Fond národního majetku zatajováním informací o starých ekologických zátěží a výběrových řízeních na jejich sanaci otevírá dveře korupci. Greenpeace podalo na FNM postupně žalobu pro zatajování informací (3), podnět antimonopolnímu úřadu pro narušování hospodářské soutěže (4) a nakonec trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku (5).

“Vláda musí zrušit nepřijatelnou praxi udělovaní obrovských veřejných zakázek bez výběrových řízení ještě před naším vstupem do Evropské unie,” uvedl Jan Haverkamp, ředitel kampaní Greenpeace ČR.

Greenpeace dlouhodobě usiluje o zabezpečení toxického zamoření Spolany před úniky toxických látek a o bezpečné vyčištění zamořených pozemků a budov. Při povodni v srpnu 2002 z areálu Spolany do Labe unikly tisíce tun chemických látek. Greenpeace prokázalo v blízkosti Spolany vysoké koncentrace dioxinů, které mnohonásobně překročily limity EU.

Další informace:

MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant Greenpeace ČR pro toxické látky
mobil: 0603/443 140, tel.: 02/2431 9667, fax: 02/3333 2289
e-mail: miroslav.suta@cz.greenpeace.org

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR
mobil: 603 414 739
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Internet: http://www.greenpeace.cz/agentorange

Poznámky pro editory:
(1) Jaroslav Vítek, ředitel ekologické sekce FNM:
“Jediná ověřená, v praxi ověřená technologie, je právě BCD.” (Zdroj: BBC, Dobré ráno s BBC, 17. října 2002)

Libor Ambrozek, ministr životního prostředí ČR (KDU-ČSL):
“...z veškerých posudků a doporučení vyplývá tato technologie jako jediná možná a dostupná...” (zdroj: dopis ministra 1. místopředsedovi FNM ČR z 8. 10. 2002 č.j. M/2814/2002)
“...ukázalo se, že jiné technologie jsou jenom v laboratořích, to znamená, že nejsou v tomto rozsahu ověřené a nejsou vhodné pro zabydlené oblasti...” (Česká televize, Špona, 7. prosince 2002)

(2) Řídící výbor Globálního environmentálního fondu (GEF) spravovaného Světovou bankou rozhodl o podpoře projektu likvidace nebezpečných odpadů z Chemka Strážské pomocí nespalovací destrukční technologie GPCR sumou 10 milionů dolarů. Celkové náklady na sanaci jsou odhadovány na více než 20 milionů dolarů. Zbývající částka bude financována státem, soukromým kapitálem, programy OSN (UNDP a UNIDO) a nevládními organizacemi.

(3) FNM má k dispozici informace o zamoření Spolany od roku 1992 a v roce 1994 se Spolanou podepsal smlouvu o financování sanace. FNM odmítl Greenpeace zpřístupnit informace o smlouvách a výběrových řízeních týkající se likvidace dioxinového zamoření s odůvodněním, že se údajně ani jeden ze zákonů o právu na informace na fond nevztahuje. Greenpeace zažalovalo FNM za porušení těchto zákonů u Městského soudu v Praze. Více tiskové zprávy Greenpeace z 2. dubna a 16. září 2002: http://www.greenpeace.cz/release/02/020402.htm
http://www.greenpeace.cz/release/02/020916.htm

(4) Viz. tisková zpráva Greenpeace: “Rozhodnutí FNM o sanaci dioxinů musí přezkoumat antimonopolní úřad”, ze dne 4. listopadu 2002: http://www.greenpeace.cz/release/02/021104.htm

(5) Dne 7. listopadu 2002 podalo Greenpeace trestní oznámení Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze kvůli zakázce na sanaci dioxinového znečištění ve Spolaně udělené bez výběrového řízení firmě SITA Bohemia. Podle Greenpeace tak mohl být spáchán trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku ve smyslu paragrafu 255 trestního zákona. Více v TZ: “Zakázku FNM na sanaci dioxinů bude řešit policie”, ze dne 4. listopadu 2002: http://www.greenpeace.cz/release/02/021107.htm

Tisk. zprávy