"Hraj si zdravž bez PVC!" vyb’zela zv’Þata pÞi zah‡jen’ 5. Mezin‡rodn’ho veletrhu her a hra‹ek v Praze



Praha, 12. bÞezna 1998 - Symbolickou ze“ s n‡pisem éNE HRA‰KçM Z PVC!è postavili dnes r‡no aktivistŽ Greenpeace pÞevle‹en’ za hra‹ky - zv’Þata pÞed Prómyslovùm pal‡cem v Praze na Vùstaviäti. C’lem akce pÞipravenŽ k zah‡jen’ 5. Mezin‡rodn’ho veletrhu hra‹ek "Džtskù sen" bylo upozornit, ìe v ‰eskŽ republice jsou st‡le v prodeji hra‹ky z mžk‹enŽho PVC, kterŽ mohou ohrozit zdrav’ nejmenä’ch džt’.

"Mus’me udžlat väe pro to, abychom odstranili riziko, ìe poäkod’me zdrav’ svùch džt’," prohl‡sil pÞi zah‡jen’ veletrhu hra‹ek Dr. ‰estm’r Hrdinka, koordin‡tor toxickŽ kampanž Greenpeace. "Hra‹ky jsou pÞece ur‹eny k tomu, aby džti konejäily a obäéastËovaly, ne aby je ohroìovaly a zraËovaly."

Mezin‡rodn’ ekologick‡ organizace Greenpeace vede uì nžkolik mžs’có rozs‡hlou informa‹n’ kampaË, bžhem n’ì upozorËuje na nebezpe‹’ jedovatùch l‡tek, kterŽ se z PVC hra‹ek uvolËuj’, pokud je džti ìvùkaj’ nebo cucaj’. RizikovŽ l‡tky, mezi nžì patÞ’ zejmŽna ftal‡ty, mohou poäkozovat j‡tra a ledviny, vyvol‡vat nžkterŽ druhy rakoviny a naruäovat hormon‡ln’ systŽm.

V z‡Þ’ 1997 Greenpeace prezentovalo vùsledky studie[1], kter‡ uk‡zala, ìe v hra‹k‡ch z mžk‹enŽho PVC móìe bùt pÞ’tomno aì 40 % tžchto rizikovùch ftal‡tó. PodobnŽ vùsledky uk‡zala i chemick‡ analùza, kterou nechal ve spolupr‡ci s Greenpeace provŽst den’k Mlad‡ fronta DNES[2]. Vùsledky testov‡n’ hra‹ek zakoupenùch na ‹eskŽm trhu potvrdily, ìe se tyto toxickŽ l‡tky z hra‹ek opravdu uvolËuj’.

Rovnžì Vždeckù vùbor EvropskŽ unie ned‡vno potvrdil, ìe tÞi ftal‡ty (DINP, DEHP a DNOP) pouì’vanŽ jako zmžk‹ovadla do hra‹ek z PVC opravdu zavd‡vaj’ dóvod k v‡ìnùm obav‡m. Mnoìstv’ tžchto ftal‡tó, kterŽ se z hra‹ek uvolËuje, je totiì vyää’ neì tzv. "bezpe‹n‡" d‡vka, pÞi kterŽ by jeätž œdajnž nemžlo doj’t k poäkozen’ organismu. Ftal‡ty DINP a DEHP jsou nej‹astžji pouì’van‡ zmžk‹ovadla pro vùrobu džtskùch hra‹ek. PÞitom pr‡vž ftal‡t DEHP byl v roce 1982 Mezin‡rodn’ agenturou pro vùzkum rakoviny ozna‹en jako pravdžpodobnù karcinogen.

"PÞestoìe jsou rizika zcela zÞejm‡, kompetentn’ org‡ny v ‰eskŽ republice doposud neu‹inily ì‡dn‡ opatÞen’, kter‡ by zabr‡nila poäkozen’ zdrav’ naäich džt’," vysvžtlil motivy dneän’ akce Greenpeace Dr. Hrdinka. "Proto se dnes obrac’me na vùrobce a prodejce a nalŽh‡me na nž, aby si uvždomili svou odpovždnost vó‹i džtem a radžji st‡hli hra‹ky z mžk‹enŽho PVC œplnž z trhu."

Ûada evropskùch zem’ uì pÞijala konkrŽtn’ kroky k omezen’ rizika. D‡nsko a Rakousko pÞipravuj’ opatÞen’ vedouc’ k z‡kazu hra‹ek z mžk‹enŽho PVC pro nejmenä’ džti. V Holandsku, ávŽdsku a D‡nsku kompetentn’ org‡ny vyzvaly ke staìen’ tžchto hra‹ek z prodeje. V Nžmecku bylo uì v’ce neì 50 procent takovùch hra‹ek staìeno z reg‡ló hra‹k‡Þstv’. Zareagovali uì i nžkteÞ’ zn‡m’ vùrobci. Firma Lego se napÞ’klad dobrovolnž zav‡zala, ìe PVC œplnž vylou‹’ ze väech svùch vùrobkó a nyn’ je jiì 99 procent jejich hra‹ek "PVC FREE".

òplnù ìivotn’ cyklus PVC je ve skute‹nosti velmi äpinavù proces. Jeho vùroba zahrnuje vysoce toxick‡ aditiva a produkuje nebezpe‹nŽ emise chlorovanùch l‡tek a odpadó. Aé uì vùrobky z PVC hoÞ’ pÞi n‡hodnùch poì‡rech nebo jsou spalov‡ny ve spalovn‡ch, zóst‡vaj’ vùznamnùm zdrojem dioxinó - nejnebezpe‹nžjä’ch l‡tek, jakŽ kdy lidskou ‹innost’ vznikly. V roce 1993 vyhr‡lo Greenpeace soudn’ pÞi, kdyì Nejvyää’ rakouskù soud rozhodl, ìe ozna‹en’ "environment‡ln’ jed" (pro nžì bylo Greenpeace ìalov‡no) si PVC vskutku zaslouì’.

"Vystavovat džti riziku äkodlivùch l‡tek je neodpovždnŽ a hanebnŽ. A to t’m sp’äe, ìe se mu malŽ džti nemohou br‡nit. PÞipravme svùm džtem bezpe‹nou budoucnost bez PVC," vyzval na z‡vžr dneän’ akce Greenpeace Dr. Hrdinka.

V‡clav Vaäkó
tiskovù mluv‹’ Greenpeace ‰R


[1] Determination of the Composition and Quantity of Phthalate Ester Additives in PVC Children´s Toys, Greenpeace Research Laboratories, University of Exeter; z‡Þ’ 1997

[2] Mlad‡ fronta DNES; 10. prosince 1997


Dalä’ informace:

Dr. ‰estm’r Hrdinka
tel.: 02/24 23 25 09
fax: 02/24 23 25 10
mobil:0603/414 739, 0603/443 140

e-mail: chrdinka@diala.greenpeace.org