Hvězdné války

Greenpeace vede od samého svého vzniku (již 30 let) kampaň za jaderné odzbrojení a proti pokusům s atomovými zbraněmi. Organizace se nyní staví proti projektu tzv. Hvězdných válek, protože je přesvědčena, že tento projekt podnítí nové závody ve zbrojení a zničí všechny dosavadní plány na jaderné odzbrojení a mezinárodní kontrolu zbraní.

Dne 13. srpna 2001 Greenpeace uskutečnilo celosvětový den akcí na podporu svých 15 aktivistů, kteří dnes jsou postaveni před soud v Los Angeles a obviněni v souvislosti s pokojným protestem, který dne 14. července vedl ke spoždění raketového testu v rámci projektu Hvězdných válek na americké letecké základně Vendenberg. Stejnému obviněním čelí i dva nezávislí novináři, přesto, že se pokusili pouze dokumentovat mírový protest. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí každému z nich až 6 let vězení a pokuta až 250 000 USD (téměř 10 milionů korun). Tiskovou zprávu a fotografie z akce před Americkou ambasádou v Praze najdete zde.

Tiskové materiály:
Co jsou hvězdné války?

13. srpna 2001- Zastavte Hvězdné války, ne pokojné protesty!

Odkazy:
Oficiální stránka Greenpeace ke hvězdným válkám
Greenpeace USA