DOBRÉ ZPRÁVY

Milí čtenáři,

ochrana přírody a životního prostředí se už desítky let v myslích lidí podvědomě váže na takové věci, jako jsou havárie tankerů, kácení pralesů, otravy toxickými chemikáliemi, tragédie v jaderných elektrárnách, vyhynutí živočišných druhů a tak dále, zkrátka průšvihy všeho druhu. Proto jsou také ochranářské časopisy ve svém úhrnu dosti depresivní čtivo. Nejste-li zrovna milovníci destrukce, může se vám jednoho dne přihodit, že na vás při četbě těchto tiskovin padne beznaděj a povšechný odpor informace tohoto druhu dál vstřebávat. Aby se nám to nestalo, rozhodli jsme se zavést rubriku DOBRÉ ZPRÁVY. Tedy, ne že by bylo důvodu k nějakému jásání, ale naděje je ctnost, kterou bychom se možná měli obdarovávat častěji. Všichni ji potřebujeme.

Tedy dobré zprávy: Dne 12. února 1998 aktivisté Greenpeace v Karlovicích na Bruntálsku odhalili solární kolektory na zdejší mateřské školce, která byla vloni vyplavena povodněmi. Obnova mateřské školky, kde nyní topí sluníčko, a to všechno v jedné z povodněmi vůbec nejpostiženějších obcí - to je přece jasný a z dálky viditelný plamének naděje.

Dobrá zpráva číslo dvě: Vstoupil v platnost tzv. Madridský protokol. Tento dokument má sílu zákona a zaručuje, že Antarktida bude pro příštích 50. let chráněna jako největší světový přírodní park. Jako oblast, která bude napříště zasvěcena jen vědeckému výzkumu ve vzájemné spolupráci mezi národy. Vzpomeňme s vděčností všech, kdo se o toto vítězství vědy a ochrany přírody nad sobeckými zájmy průmyslu zasloužili, především pak toho, kdo už není mezi námi - slavného oceánografa Jacquese Ivese Cousteaua.

Dobrá zpráva číslo tři: Ropná plošina Brent Spar definitivně nepůjde ke dnu oceánu, kde měla původně skončit. Po více než dvou letech tahanic totiž ropná společnost Shell sama přiznala, že podle všech expertních zpráv, které má nyní k dispozici, by potopení tohoto vysloužilého kolosu bylo tou nejhorší možnou variantou likvidace. A to přinejmenším z ekologických a energetických hledisek. Plošina bude v nejbližší době rozřezána na šest kusů a ,zrecyklována", totiž, přesněji řečeno, bude do budoucna sloužit jako součást přístavního doku v jednom norském přístavu. Inu alespoň něco.

A ještě jedna dobrá zpráva: V březnu se česká pobočka Greenpeace bude stěhovat do nového sídla, kousek od největšího pražského parku Stromovka. To je přímo magické místo, z něhož řada lidí v Praze čerpá svůj elán a energii. Myslím že něco takového všichni u nás v Greenpeace potřebujeme jako sůl. To naše dosavadní sídlo, pár metrů od pražské magistrály, kudy denně projede 100 000 aut, nás v poslední době doslova vraždilo.

A nyní zprávy smutné. Do nového roku jsme nastoupili oslabeni o dva naše kolegy: ředitelku Hanku Pernicovou a vedoucího kampaně Karla Jecha. Hanka i Karel byli oba lidé, jejichž mimořádné schopnosti budeme bolestně postrádat. Přejme jim v novém zaměstnání úspěch a doufejme, že se s nimi budeme setkávat alespoň na stránkách tohoto časopisu. Na místo Karla Jecha nastoupila Zdena Bubeníková, takřečená Kosatka (to se do Greenpeace hodí, ne?), kterou jsme přetáhli z Akademie věd. Další nový člen je Eva Beránková, která má nyní na starosti naši kancelář.

A zpráva ze všech nejsmutnější: Dne 16. února náhle zemřel náš bývalý kolega RNDr. Antonín Mucha. Toník pomáhal zakládat Československou pobočku Greenpeace a později pracoval jako vedoucí toxické kampaně. Mnozí z vás si na něj jistě pamatují.

Příští číslo bychom chtěli věnovat letošnímu roku oceánů. Najdete v něm po dlouhé době opět články o práci Greenpeace na ochraně velryb a delfínů. Dále zde najdete rozhovor se světovou špičkou v oblasti úspor energie, pověstným Amory Lovinsem. Tento muž, o němž se tvrdí, že má IQ 200, vybudoval ve Skalistých horách 2400 metrů nad mořem slavný Rocky Mountains Institute - vědecký ústav, který je i ve 40 stupňových mrazech vytápěn pouze sluneční energií. Lovins je mj. autorem známého termínu Negawatt a otcem tzv. hypercar - hybridního auta, které má spotřebu menší než 1 litr benzínu na sto kilometrů. Máte se věru nač těšit.

Ať už je jaro vám za Greenpeace přeje
Václav Vašků