Brouzdáme po Internetu

Co nám přinesou globální změny klimatu? Kromě tak notoricky známých jevů, jako roztávání ledovců či stoupání hladiny moří, to může být také ,bláznivé" počasí. Rok 1998 v tomto ohledu zaznamenal celou řadu rekordů (viz článek Horké rekordy roku 1998 na stránce 8). Ekonomické ztráty z katastrof zapříčiněných počasím (větrné bouře, povodně) již dnes těžce doléhají na největší světové pojišťovny.
# Najít informace o klimatických změnách (climate change) na Internetu nebude až tak nesnadné. Jen v loňském roce jsou ,climate change" zmíněny zhruba v padesáti tisících dokumentech. Problém je tedy spíše opačný - vybrat si z nepřeberného množství informací.
# Dobrým zdrojem je Mezinárodní meteorologická organizace (WMO) s domovskou stránkou www.wmo.ch.

Co se týče obsáhlých měření teplot zemského povrchu i atmosféry, je zajímavé navštívit stránky americké NASA www.giss.nasa.gov/research/ observe/surftemp/index.html. Je zde k nalezení i bohatá sbírka teplotních map a grafů. Exotickým, ale užitečným výchozím bodem pro hledání informací o klimatu jsou celkem pěkně provedené stránky Embry-Riddle Aeronautical University v Prescottu (Arizona): www.pr.erau.edu/~meteo/cwx/www/ g002.html. Na tomto serveru je spousta dalších odkazů, stačí kliknout na Climate. Pokud potřebujete informace výlučně v češtině, bude nejlepší zahájit hledání na pěkně provedených klimatických stránkách Ekolistu: www.ecn.cz/ ekolist/klima.stm.
# Kdo se zajímá o Kjótský protokol o klimatických změnách, jeho plné znění ve čtyřech světových jazycích (An, Fr.,Šp. a Rus.) je uloženo na www.cop3.de. Oficiální stránky Rámcové úmluvy o klimatických změnách mají adresu: www.unfccc.de. Mezivládní panel o klimatických změnách (IPCC) sdružující asi 2500 vědců a všeobecně považovaný za největší autoritu v otázkách klimatických změn, je představen na www.ipcc.ch.

O klimatických změnách z pohledu pojišťovacích společností, které jsou znepokojeny rostoucími ztrátami v důsledku přírodních katastrof, lze získat informace například na stránkách mezinárodní pojišťovací společnosti Re, na adrese: www.munichre.com.
# Kromě znepokojivých zpráv o globálním oteplování můžete na internetu najít ale i pozitivní signály ukazující možnosti naší civilizace této hrozbě čelit. Chce-li se lidstvo vyhnout katastrofickým důsledkům klimatických změn, musí v dohledné době přejít ze spalování fosilních paliv na využívání obnovitelných zdrojů energie. Jednou z reálných možností je i energie větru. Informace o nejnovějším rozvoji větrné energetiky naleznete na stránkách Worldwatch Institute www.worldwatch.org/alerts/ 981229.html, přičemž první část adresy (www.worldwatch.org) je domovská stránka této významné instituce známé svou slavnou ročenkou ,Stav světa". Text studie ,Deset procent světové spotřeby elektřiny z větrné energie. Je to cíl uskutečnitelný?" zmíněné v článku Horké rekordy roku 1998 lze nalézt na internetové adrese www.btm.dk/articles/ fed-global/ introduction.htm.
# Organizace podporující větrnou energetiku mají rovněž své domovské stránky: Evropská asociace větrné energetiky (EWEA) se prozentuje na www.ewea.org, kvalitní přehlídka zdrojů informací z větrné energetiky je na stránkách Technical University of Denmark: www.afm.dtu.dk/wind/bookmark.html.
# Nejlepší jsme si samozřejmě nechali na konec. Věříme, že naši příznivci budou chtít své vzdělávání o klimatických změnách a o všem, co s tím souvisí, zahájit na stránkách Greenpeace. Tedy přijměte pozvání na náš český website www.greenpeace.cz, a hlavně pak na stránky Greenpeace International: www.greenpeace.org/ ~climate/. Rychlé spojení v cyberprostoru Vám přeje

tnenicka@diala.greenpeace.org.

O stránku vpřed.
Návrat k obsahu.
Na další stránku
Přehled všech čísel magazínu.
Zpět na hlavní stránku.

created by New Art Entertainment s.r.o.