DOBRÉ ZPRÁVY  Nad geneticky upravenými potravinami se v Evropě stahují mraky. Největší supermakety oznamují, že v budoucnu chtějí prodávat již geneticky "čisté" potraviny.

Milí čtenáři,

nad geneticky modifikovanými potravinami se v Evropě stahují mraky. Začíná vycházet najevo, že tyto potraviny pravděpodobně nejsou tak bezpečné, za jaké byly donedávna vydávány (viz článek na str. 12). Zatím nejdále asi postoupila debata o genových manipulacích ve Velké Británii. Možná se do toho promítla i bolestná zkušenost Britů s tzv. nemocí šílených krav. Manipulované potraviny už dnes ve staré dobré Anglii odmítají nejen školní jídelny, ale například i kantýna britského parlamentu.

V březnu oznámil jeden z největších britských supermarketů J Sainbury's, že pod svojí značkou nebude prodávat žádné geneticky modifikované potraviny. Zároveň se vytvořila koalice velkých evropských supermarketů, které chtějí nakupovat pouze geneticky "čisté" potraviny. K těmto společnostem patří například Marks & Spencer (UK), Carrefour (Francie) Superquin (Irsko), Migros (Švýcarsko) a Effelunga (Itálie).

V polovině dubna oznámilo Švýcarsko, že na svém území zakazuje jakékoliv rozšiřování a pokusné pěstování geneticky modifikovaných brambor a BT kukuřice (jde o tutéž kukuřici, proti níž jsme v České republice protestovali už v roce 1996). Na konci téhož měsíce oznámila britská pobočka firmy Unilever (jeden z největších výrobců potravin na světě), že nebude používat žádné geneticky manipulované zdroje. Krátce na to zde přispěchala s podobným slibem i firma Nestlé!

Také největší britský řetězec supermarketů Tesko na konci dubna slíbil, že odstraní ze svých obchodů úplně všechny manipulované potraviny. Tesko má pobočky v Maďarsku, České republice, na Slovensku a v Polsku. Tato společnost nyní diskutuje s Greenpeace o spolupráci na vytvoření skupiny, která má zajistit, aby všechny manipulované zdroje a přísady byly z jimi prodávaných potravin odstraněny. Tesko uposlechlo hlasu spotřebitelů a chce nyní prodávat více tzv. organických (ekologicky pěstovaných) biopotravin. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění provedeného v Anglii by totiž už více než 80 procent lidí dalo přednost ekologicky čistým biopotravinám před geneticky manipulovanými, a to i v případě, že by za to museli zaplatit více peněz. Poptávka po biopotravinách v Evropě rychle stoupá. Očekává se, že pokud bude tento trend pokračovat, mohlo by zde v roce 2010 být už 30 procent všech zemědělských ploch obděláváno ekologickým způsobem (to mj. znamená bez pesticidů, umělých hnojiv a s ohledem na přirozené potřeby zvířat).
Posledních několik měsíců přineslo v kampani proti geneticky modifikovaným potravinám zásadní zvrat. Spotřebitelé vyjádřili svůj rozhodný odpor proti tomu, aby z nich někdo bez jejich vědomí dělal pokusného králíka. Zdá se, že je to začátek konce nechtěných a nepotřebných manipulací s našimi potravinami. A to je přece velmi dobrá zpráva. Krásné prázdniny za Greenpeace přeje

Václav Vašků


Návrat k obsahu.
Na další stránku
Přehled všech čísel magazínu.
Zpět na hlavní stránku.

created by New Art Entertainment s.r.o.