Horolezci Greenpeace zadržováni za protest proti hračkám z PVC

Dne 29. března 1999 byla Kristy Hamiltonová společně s dvěma horolezci po 11. dnech vazby konečně propuštěna na svobodu. Vlevo od ní Richard Pearseon z Austrálie, vpravo Mark Watson z Nového Zélandu společně se svými přáteli a rodinou.

Jedenáct dní byli zadržováni tři dobrovolníci Greenpeace za mírumilovný protest proti hračkám z PVC na mezinárodním veletrhu hraček v japonském Tokiu. Horolezci Kirsty Hamiltonová a Richard Pearson z Austrále a Mark Watson z Nového Zélandu byli zatčeni a uvězněni dne 18. března 1999, a to bezprostředně poté, co na veřejnou budovu Big Site pověsili obří transparent s nápisem Hraj si bezpečně, kupuj hračky bez PVC!

Akce Greenpeace byla součástí mezinárodní kampaně, jejímž cílem je stažení rizikových hraček z trhu. Měkčené PVC je totiž používáno v hračkách pro nejmenší děti, k nimž patří například pískací kačenky, kousátka či obrázkové knížečky. Takovéto hračky mohou obsahovat až 40 procent nebezpečných aditiv známých jako ftaláty. Tyto látky jsou spojovány s rakovinou a poškozením jater a ledvin u laboratorních zvířat.

Pět dní po zatčení aktivistů Greenpeace následovala policejní razie, během níž 20 policistů prohledalo i soukromý byt ředitelky japonské pobočky Greenpeace paní Sanae Shidaové. Podle některých názorů byl nezvykle tvrdý postup ze strany japonských úřadů odvetou za akce Greenpeace na ochranu velryb. Japonsko je totiž jednou ze dvou zemí na světě, která dodnes loví velryby takzvaně pro "vědecké účely".

Zadržování aktivistů Greenpeace vyvolalo bouři protestů po celém světě. Dne 24. března se uskutečnily protestní akce před japonskými ambasádami ve 20 zemích včetně Mexika, USA, Číny, Velké Británie a České republiky. Jejich cílem bylo ukázat, jak nespravedlivé je zadržovat aktivisty, kteří uspořádali protest na veřejné budově s cílem chránit zdraví nejmenších dětí. Protahované zadržování aktivistů bylo kritizováno i organizací na ochranu lidských práv Amnesty International.
Dne 29. března byla Kirsty Hamiltonová a její dva přátelé konečně propuštěni na svobodu. Každý z nich však musel zaplatit pokutu ve výši 100 000 jenů (asi 840 US dolarů). Greenpeace hodlá ve své kampani proti nebezpečným hračkám z PVC pokračovat.

Během mezinárodního veletrhu hraček v Tokiu pověsili tři aktivisté Greenpeace
na veřejnou budovu Big Site dvacetimetrový transparent s nápisem HRAJ SI BEZPEČNĚ,KUPUJ HRAČKY BEZ PVC! Kratce na to byli zadrženi tokijskou metropolitní policií.

Aktivisté Greenpeace, kteří chtěli zabránit ohrožování malých dětí, byli zadrženi jako zložinci. Cílem série protestních akcí Greenpeace po celém světě bylo ukázat, že zavírat občany za svobodné vyjadřování názorů je v civilisovaných zemích nepřípustné. (Protestní akce před japonskou ambasádou v Praze)

O stránku vpřed.
Návrat k obsahu.
Na další stránku
Přehled všech čísel magazínu.
Zpět na hlavní stránku.

created by New Art Entertainment s.r.o.