32/2001


Greenpeace: Nenecháme se umlčet!
Pohrůžky smrtí neodradí Greenpeace od práce na záchraně Amazonie

Brazil/Praha, 10. října 2001 - Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace dnes prohlásila, že výhrůžky smrtí jednomu z jejích členů neodradí tuto organizaci od práce na záchraně Amazonie.

Minulý týden zazvonil v kanceláři Greenpeace ve městě Manaus v srdci brazilské Amazonie (kde žijí a pracují členové této organizace) anonymní telefonát a vyhrožoval smrtí koordinátoru kampaně na záchranu Amazonie Paulu Adáriovi.

"Není to pouze vážná hrozba mně samotnému, ale hrozba všem lidem, kteří se snaží zachránit Amazonii," prohlásil Paulo Adário na dnešní tiskové konferenci v Brazílii. "Je zjevné, že důvodem této hrozby jsou naše poslední úspěchy, které odhalily ilegální těžbu mahagonu v Amazonii. V Brazílii se totiž velmi dobře ví, že většina obchodu s mahagonem je kontrolována kriminálními živly, kterým byla jejich činnost dlouho trpěna bez jakýchkoliv sankcí."

Dne 26. září Greenpeace publikovalo nejnovější důkazy o ilegální těžbě hluboko v srdci amazonského deštného pralesa. Fotografie a videozáznamy z nedávného vzdušného průzkumu, které organizace Greenpeace provedla, jasně ukázaly rafinované těžební praktiky v oblasti, kde je tato těžba přísně zakázána - na území patřící indiánskému kmeni Kayapo. Satelitní obrázky, které se Greenpeace podařilo získat, odhalily podrobné detaily této činnosti. Tyto informace byly předány federálnímu prokurátorovi v hlavním městě Brazílie společně se žádostí o úplné vyšetření.

Ve snaze zastavit další rozšiřování těžby mahagonu přijala brazilská vláda v roce 1996 moratorium na jakékoliv nové těžební projekty. Avšak podle informací, které má Greenpeace k dispozici, několik těžařských společností zřejmě používá falešné dokumenty, aby zamaskovaly ilegální těžbu na území indiánského kmene Kayapo.

"Amazonie je známá tím, že zde dochází k brutálnímu násilím proti těm, kteří se ji snaží chránit. Avšak my uděláme vše, co bude v našich silách, abychom ochránili naše lidi a žádné výhrůžky nás nedonutí k tomu, abychom naši kampaň na záchranu Amazonie zastavili. Nenecháme se umlčet," zdůraznila Mariane Lisboa, výkonná ředitelka brazilské pobočky Greenpeace.

Tragickým příkladem brutálního násilí je i událost z 25. srpna tohoto roku, kdy byl ve svém domě v Altamiru ve státě Para zastřelen koordinátor hnutí za rozvoj transamazonského regionu a Xingu (MDTX) Ademir Alfeu Federicci (Dema). Tento aktivista byl střelen do hlavy přímo před očima své ženy a dětí. Dema byl aktivním vůdcem odporu proti výstavbě přehrad, které plánovala brazilská vláda na řece Xingu a oponentem ilegální těžby dřeva v této oblasti.

Brazilský ministr spravedlnosti Jose Gregory v úterý prohlásil, že byl zhrozen, když se dozvěděl, že Paulovi Adáriovi je vyhrožováno smrtí. Během soukromého setkání s Adáriem se zavázal, že jeho ministerstvo podnikne okamžité kroky. Gregory mj. uvedl, že bude instruovat federální policii, aby ihned zahájila intenzivní vyšetřování.

Brazilský ministr životního prostředí Jose Sarney Filho rovněž vyjádřil hluboké znepokojení. "Chápu hrozbu členu Greenpeace jako hrozbu mně samotnému. To proto, že Greenpeace nedělá nic méně, než co děláme my. Proto bude mít Greenpeace veškerou mou podporu při zajištění fyzického bezpečí svých členů. Partnerství mezi naším ministerstvem a Greenpeace je trvalé a přineslo již mnoho výsledků, které způsobily výrazné omezení ilegální činnosti v této oblasti."

Také bývalý ministr spravedlnosti Brazílie a prominentní aktivista za lidská práva Jose Carlos Diaz v pondělí vystoupil se svým závazkem podpory Paulu Adáriovi a Greenpeace.

Guvernér brazilského státu Amazonas Amazonino Mendes prohlásil, že poskytne všechny možné záruky bezpečnosti pro Paula Adária, aby organizace Greenpeace mohla pokračovat ve své práci na záchranu Amazonie.

Další informace:
Václav Vašků,
mobil: 0603/414 739
tel: 02/2431 9667
e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Poznámky pro redakce:
Další informace lze nalézt mj. na internetových adresách:
http://www.greenpeace.cz/magazine/99leto/texty/amozon.htm
http://www.greenpeace.org/amazon/ship/news_oct10.html

Fotografie a video o ilegální těžbě v Amazonii jsou k dispozici

Tisk. zprávy