39/2002

Greenpeace předá ministru Trittinovi důkazy o zatopení Spolany

Praha, 20. srpna 2002 - Zástupci ekologické organizace Greenpeace se dnes v 18:15 na Kbelském letišti mají setkat s německým ministrem životního prostředí Jürgenem Trittinem a předat mu důkazy o zatopení nebezpečných provozů ve Spolaně vodou. Jedná se hlavně o fotografie a videozáznam.

"Chceme ministru Trittinovi předat objektivní informace o nebezpečnosti dioxonového zamoření ve Spolaně, protože jsme přesvědčeni, že Spolana chce problém ututlat. Půjde hlavně o kopie dokumentů ze studie zpracované na zakázku samotné Spolany," informoval MUDr. Miroslav Šuta, poradce Greenpeace pro toxické látky.

Greenpeace se minulý čtvrtek podařilo zdokumentovat zatopené dioxinové objekty z vrtulníku, a to ve stejné chvíli, kdy byla veřejnost chlácholena, že k zatopení nebezpečných provozů nedošlo.

Greenpeace před nebezpečím zatopení dioxinových objektů povodní opakovaně varovalo od května 2001 a v únoru 2002 dokonce podalo na vedení Spolany trestní oznámení pro nezabezpečeníí zamořených objektů a pozemků před povodní.

"Dioxinové budovy ve Spolaně patří k nejzamořenějším místům na světě a pokud došlo k většímu úniku dioxinů, znamenalo by to značné nebezpečí pro ekosystém a zdraví lidí níže po proudu Labe," zdůraznil Šuta.

MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant Greenpeace ČR pro toxické látky
mobil: 0603/443 140, tel.: 02/2431 9667, fax: 02/3333 2289,