56/2002

Greenpeace: Na dioxiny ve Spolaně nejlepší a nejbezpečnější technologii
Miliardové zakázky FNM bez výběrového řízení otevírají dveře korupci

Praha, 16. října 2002 - Ekologická organizace Greenpeace nesouhlasí s rozhodnutím Fondu národního majetku (FNM) zadat zakázku na asanaci dioxinového znečištění ve Spolaně Neratovice bez výběrového řízení firmě Sita Bohemia. Fond svým bezprecedentním rozhodnutím znemožnil vybrat nejlepší, nejrychlejší a nejefektivnější řešení pro likvidaci dioxinového znečištění Spolany.

"Greenpeace považuje za neuvěřitelné, že Fond národního majetku ignoroval informace o konkurenčních firmách a technologiích a rozhodl se pro přímé zadání zakázky bez transparentního výběrového řízení. Už v březnu Greenpeace upozornilo fond a ministerstvo životního prostředí, že v zahraničí existuje několik stejně dobrých nebo lepších technologií na likvidaci dioxinů, takže na vypsání výběrového řízení měl fond nejméně půl roku času," řekl toxický expert Greenpeace MUDr. Miroslav Šuta (1).

FNM navíc v rozporu se zákonem již dříve odmítl Greenpeace zpřístupnit informace o smlouvách a výběrových řízeních týkající se likvidace dioxinového zamoření. V lednu tohoto roku Greenpeace podalo několik žádostí o zpřístupnění informací o likvidaci toxického zamoření ve Spolaně na základě zákonů o právu na informace o životním prostředí a o svobodném přístupu k informacím. FNM však informace odmítl poskytnout s odůvodněním, že se údajně ani jeden z těchto zákonů na fond nevztahuje. Greenpeace proto počátkem září zažalovalo FNM za porušení zákonů o právu na informace u Městského soudu v Praze (2, 3).

"Rozhodnutí o této velké zakázce padlo několik dnů před volbou nejvyšších představitelů fondu parlamentem, což podporuje podezření z prokorupčního chování fondu. V civilizovaných zemích se vybírá nejlepší dostupná technologie i na mnohem menší projekty. Dokonce ani na Filipínách, kde řeší podobný problém likvidace toxického zamoření, nebyla zakázka udělena předem stanovenému zájemci," prohlásil ředitel Greenpeace ČR ing. Jiří Tutter a dodal: "Korupci považuje za závažný problém i Evropské komise, která jí věnuje mimořádnou pozornost ve své poslední pravidelné zprávě. Udělení zakázky v hodnotě 2,75 miliard korun bez výběrového řízení je i špatným signálem Evropské komisi a zahraničním investorům".

Vybraná technologie BCD patří podle expertů Greenpeace k tzv. alternativním destrukčním technologiím, které lze k likvidaci dioxinů využít.Ve světě jsou k dispozici i další nespalovací technologie schopné efektivně rozkládat extrémně toxické látky včetně dioxinů, např. kanadská GPCR (gas-phase chemical reduction) nebo americká SET (solvated electron process). Konkurence několika firem využívá i OSN při zadávání zakázek na modelové projekty likvidace podobných ekologických zátěží na Slovensku či na Filipínách.

Greenpeace od jara 2001 vede kampaň s cílem přimět Spolanu k zabezpečení zamoření podniku dioxiny a rtutí do doby než se toxické látky podaří odstranit. Ačkoli dioxinové zamoření ve Spolaně patří k nejvážnějším na světě, podnik ponechával zamořené budovy od konce 60. let bez ochrany proti povodni (4). Náklady na likvidaci toxického zamoření ve Spolaně je odhadováno na 3,5 až 4 miliardy korun (5). Během srpnových povodní ze Spolany uniklo několik tisíc tun dalších chemických látek, včetně rakovinotvorných ethylendichloridu (EDC) a monomeru vinylchloridu (VCM), které firma syntetizuje jako meziprodukt při výrobě PVC.

Další informace:
Ing. Jiří Tutter, ředitel Greenpeace ČR, tel: 224 319 667

MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant Greenpeace ČR pro toxické látky
mobil: 0603/443 140, tel.: 02/2431 9667, fax: 02/3333 2289,
e-mail: miroslav.suta@cz.greenpeace.org


Mgr. Tomáš Tetiva, (česky, anglicky) mediální asistent Greenpeace ČR
mobil: 0602 - 775 044,
e-mail: tomas.tetiva@cz.greenpeace.org

Dipl. Ing. Jan Haverkamp (anglicky, německy, holandsky), ředitel kampaní Greenpeace v ČR, mobil: 603 569 243, e-mail: jan.haverkamp@cz.greenpeace.org

Internet: http://www.greenpeace.cz/agentorange/

Poznámky pro editory:
(1) Tisková zpráva Greenpeace "FNM zatajuje informace o likvidaci toxického zamoření ve Spolaně Neratovice" ze dne 4. září 2002, http://www.greenpeace.cz/release/02/020402.htm

(2) Tisková zpráva Greenpeace "Greenpeace podalo žalobu na FNM" ze dne 16. září 2002 http://www.greenpeace.cz/release/02/020916.htm

(3) Greenpeace podalo žalobu na Fond národního majetku (FNM) u Městského soudu v Praze 3.9.2002. V lednu 2002 požádalo Greenpeace o zpřístupnění informací o likvidaci toxického zamoření ve Spolaně podle zákonů č.123/98 Sb. o právu na informace o životním prostředí a č.106/99 Sb. o svobodném přístupu k informacím. FNM informace odmítl poskytnout s odůvodněním, že se údajně ani jeden z těchto zákonů na FNM nevztahuje. Odvolání Greenpeace poté bylo předsedkyní FNM písemně zamítnuto.

(4) Zamoření pochází z 60. let, kdy se ve Spolaně Neratovice vyráběl nebezpečný herbicid 2,4,5-T s obchodním názvem Arboricid E. Ten byl mj. používán k výrobě bojové látky Agent Orange, kterou používali američtí vojáci ve Vietnamu. Výroba byla zastavena v roce 1968 poté, co více než 80 pracovníků Spolany otrávených dioxiny onemocnělo těžkou chorobou kůže zvanou chlorakne. Viz.: http://www.greenpeace.cz/agentorange/

(5) Podle dostupných informací bude likvidace dvou budov zamořených dioxiny stát přibližně 2,75 miliardy korun a dekontaminace provozů znečištěných rtutí dalších 0,5 až 1 miliardu . Viz např. zpráva ČTK "Kužvart: Na likvidaci dioxinů jsou peníze a známe i metodu" ze dne 19. března 2002.

Tisk. zprávy