Greenpeace apeluje na akcion‡Þe OKD:
éRuce pry‹ od Beskyd!è

Ostrava, 25. srpna 1998 - AktivistŽ mezin‡rodn’ ekologickŽ organizace Greenpeace dnes na vùro‹n’ valnŽ hromadž akcion‡Þó OKD v Ostravž apelovali na podnik, aby upustil od z‡mžru otevÞ’t tžìbu uhl’ v Beskydech. "OKD, ruce pry‹ od Beskyd!" a "Stop glob‡ln’mu oteplov‡n’!" st‡lo na transparentu, kterù aktivistŽ povžsili na budovu OKD v centru Ostravy, v n’ì se konala valn‡ hromada akcion‡Þó. Dalä’ ‹lenovŽ Greenpeace pak u vchodu rozd‡vali otevÞenù dopis akcion‡Þóm.

"Spalov‡n’ fosiln’ch paliv jako uhl’ a ropa zpósobuje glob‡ln’ oteplov‡n’ a nebezpe‹nŽ zmžny klimatu," prohl‡sil vedouc’ klimatickŽ kampanž Greenpeace Ing. Tom‡ä Neni‹ka. Vloni publikovan‡ vždeck‡ studie Greenpeace Uhl’kov‡ logika zaloìen‡ na pÞedpovžd’ch nejlepä’ch klimatologó ukazuje, ìe uì nesm’me sp‡lit v’ce neì jednu ‹tvrtinu sou‹asnž zn‡mùch z‡sob fosiln’ch paliv, aby nedoälo ke klimatickŽ katastrofž. "Otev’r‡n’ novùch uhelnùch doló je za tohoto stavu nebezpe‹nù hazard," zdóraznil Neni‹ka.

V dubnu 1997 ozn‡milo veden’ spole‹nosti OKD svój podnikatelskù z‡mžr za‹’t po roce 2000 s tžìbou ‹ernŽho uhl’ v Beskydech u Frenät‡tu pod Radhoätžm. Jedn’m z hlavn’ch dóvodó otev’r‡n’ novŽho loìiska mžlo œdajnž bùt "zajiätžn’ energetickŽ nez‡vislosti st‡tu". Ve skute‹nosti väak OKD z 13 mili—nó tun ro‹nž vytžìenŽho uhl’ celùch 5 mili—nó tun vyv‡ì’ do zahrani‹’. To je dvakr‡t v’ce, neì by se kdy mžlo tžìit v Beskydech.

Pl‡novanù uhelnù dól by se nav’c ze dvou tÞetin nach‡zel na œzem’ Chr‡nžnŽ krajinnŽ oblasti Beskydy, kter‡ je vyhled‡vanou rekrea‹n’ oblast’. Pokles pódy dóln’ ‹innost’ se zde odhaduje aì na äest metró, coì by mžlo za n‡sledek destrukci vz‡cnùch pÞ’rodn’ch biotopó.

‰esk‡ republika se pravidelnž œ‹astn’ mezin‡rodn’ch jedn‡n’ o zmžn‡ch klimatu a omezen’ emis’ oxidu uhli‹itŽho (CO2), kterù je pÞ’‹inou glob‡ln’ho oteplov‡n’. Na posledn’ klimatickŽ konferenci, kter‡ se konala loni v prosinci v japonskŽm Kj—tu, se vžtäina prómyslovž rozvinutùch st‡tó zav‡zala, ìe omez’ svŽ emise uhl’ku a podpoÞ’ obnovitelnŽ zdroje energie. Otev’r‡n’ novùch uhelnùch doló je zcela proti duchu tžchto jedn‡n’.

Greenpeace nyn’ vede protestn’ kampanž proti prózkumu novùch zdrojó fosiln’ch paliv napÞ’klad na Aljaäce, u pobÞeì’ Norska a v moÞskŽ oblasti zvanŽ Atlantic Frontier severoz‡padnž od Skotska. Organizace je pÞesvžd‹ena, ìe lidstvo mus’ nastartovat trend œstupu od fosiln’ch zdrojó a co nejdÞ’ve pÞej’t na obnovitelnŽ zdroje energie. Kromž efektivn’ho vyuì’v‡n’ energie dnes Greenpeace ve svžtž podporuje zejmŽna sol‡rn’ fotovoltaickŽ technologie a vžtrnŽ farmy. V ‰eskŽ republice se Greenpeace svùm projektem FŽnix snaì’ prosazovat obnovitelnŽ zdroje v obc’ch, kterŽ se rekonstruuj’ po loËskùch povodn’ch.

"Jeätž nikdy v historii jsme se nesetkali s tolika extrŽmy v po‹as’, jako v posledn’ch letech," pÞipomnžl Ing Neni‹ka. Taj’c’ ledovce v Antarktidž a Arktidž, prouhlouben’ klimatickŽho fenomŽnu El NiÄo, rozäiÞov‡n’ pouät’, vzróstaj’c’ po‹et hurik‡nó a torn‡d, ni‹ivŽ z‡plavy, extrŽmn’ sucha a poì‡ry - to jsou prvn’ sign‡ly bl’ì’c’ch se klimatickùch zmžn. TakŽ loËskŽ povodnž n‡m uk‡zaly, jakùch rozmžró mohou dos‡hnout äkody, nebudeme-li na klimatickŽ zmžny reagovat v‹as. OKD, jako jeden z nejvžtä’ch prómyslovùch podnikó u n‡s, by mžly investovat sp’äe do œspor a obnovitelnùch zdrojó energie, jako to dnes uì za‹’naj’ džlat napÞ’klad i firmy Shell nebo British Petrol.

Dalä’ informace:
V‡clav Vaäkó