Brouzdáme po internetu

"Velryby, velryby/počkejte na mě.../anebo plujte napřed, sejdem se na dně.../už z dálky vidím vaše velké ploutve ocasní/a všude kolem mě tajuplné zpěvy zní." Tuhle píseň zpívá skupina Zuby nehty a její text můžeme nalézt na adrese www.noise.cz/zubynehty/velryby.htm. Abychom se setkali s velrybami a slyšeli jejich zpěv, k tomu ale nemusíme plout až na dno moře, nýbrž stačí se ponořit do světa internetu. Možná, že už po prvním potopení vyplavete občerstveni jásavým poznáním: všude kolem sebe máme přátele a spojence. Na internetu nalezneme tisíce úžasných sajtů vytvořených lidmi, kteří velryby a delfíny milují. Stránky lovců velryb nebo návod, kterak si připravit velrybí řízek, bychom však hledali těžko.

Do tajuplného světa delfínů a velryb je nejlepší ponořit se přes stránku nějakého nadšence. Jednou z mnoha je i Juliina velrybí stránka na www.geocities.com/Athens/Acropolis/2082/
dolphins.html
, která obsahuje celkem 150 odkazů na další stránky o velrybách a delfínech. Nalezneme zde úplně všechno. Od mírně exaltovaných sajtů typu New Age, až po vědecká pracoviště, kde se zcela seriózně zabývají například tím, proč se velrybám a delfínům zdají sny či jaké jsou perspektivy mezidruhové komunikace. Chceme-li my sami navázat kontakt s někým na druhém konci zeměkoule a popovídat si o velrybách, stačí se připojit on-line do "velrybího" chatu na adrese www.geocities.com/Athens/Acropolis/2082/
dchat.html
.

Zajímá-li nás velrybí zpěv, můžeme začít na stránce David's Whale & Dolphin watch http://neptune.atlantis-intl.com/dolphins/ a stáhnout si k sobě na po-čítač zvuky ve formátu MP3 nebo waw. Pozoruhodný je též sajt www.idw.org - ihned po načtení stránky nás totiž překvapí milé povídání a švitoření delfínů, které se bude ozývat z počítače, aniž bychom předtím cokoliv spustili nebo nastavili.

V žádném případě si nenechme ujít Watery World of Whales nebo-li Vodní svět velryb na adrese http://whales.magna.com.au/home.html. Najdeme zde mj. úžasnou fotogalerii, seznam velryb s jejich popisy a další linky na více než 200 internetových adres o velrybách.

Chceme-li se dozvědět něco více o pozorování velryb a delfínů, můžeme začít na adrese www.dolphinwatchers.com/index1.html. Soupis všech míst, kde se velryby dají pozorovat a rozsáhlý seznam společností provozujících whale watching čili pozorování velryb najdeme na již zmíněné adrese Watery World of Whales.

Zajímáte-li se o inteligenci delfínů a velryb a chcete-li vědět, zda a jak spolu tito tvorové mluví, můžete se podívat například na adresu www.polaris.net/~rblacks/dolphins.htm. Snad nejslavnějším odborníkem v oblasti mezidruhové komunikace a prvním mužem, který "mluvil s delfíny", se v 60. letech stal John Lilly, jehož některé knihy vyšly i u nás. Stránku s množstvím jeho článků najdeme na adrese www.garage.co.jp/lilly/dolphin01.html. V češtině najdeme docela pěknou seminární práci o delfínech na adrese www.steiner.cz/david/delfini/.

Chcete-li pro ochranu velryb něco udělat, můžete začít na stránkách Greenpeace Austrálie, které na adrese www.greenpeace.org.au/globalwhalesanctuary/
history.html
nabízejí velmi pěknou animaci historie lovu velryb. Greenpeace nyní usiluje o vytvoření tzv. Global Whale Sanctuary nebo-li světové velrybí rezervace. Chcete-li se k tomuto úsilí přidat i vy, můžete zde podepsat elektronickou petici. Podrobný popis letošní akce Greenpeace na záchranu velryb, jak ji popisuje i článek Greenpeace čelí násilí velrybářů v tomto čísle Magazínu, najdeme na stránkách Greenpeace Nordic na adrese www.greenpeace.se/norway/english./9camp/
4whales/wha_news.htm.

Bezpečné potápění s velrybami přeje vvasku@diala.greenpeace.org.

O stránku vpřed.
Návrat k obsahu.
Na další stránku
Přehled všech čísel magazínu.
Zpět na hlavní stránku.

created by New Art Entertainment s.r.o.