Globální oteplování ohrožuje divoké tvory
v Arktidě

Polární expedice Greenpeace letos objevila v Arktidě nové důkazy, že klimatické změny již postihují zdejší divokou přírodu. Oteplování regionu dopadá zejména na mláďata mrožů. Díky rychle se posunující hranici zalednění však mohou být ohroženi též lední medvědi a další zvířata.

Vědci z deseti zemí se v červenci nalodili na ledoborec Arctic Sunrise, aby provedli výzkum na samém okraji zalednění. Tři týdny se expedice plavila v Čukotském moři mezi Aljaškou a Ruskem. Vědecký tým pod vedením Dr. Brendana Kellyho z aljašské univerzity počítal skupiny mrožů a odhadoval jejich věk.

Západní Arktida se dnes otepluje tři až pětkrát rychleji než ostatní části planety. To přináší větší tání ledu než kdykolidv dříve. Zatímco v lednu bylo zalednění v Arktidě velmi silné, v červenci došlo k dramatickému tání. V místech, kde se pohybovala expedice, ustoupilo zamrzlé moře během tří týdnů téměř o 500 kilometrů.

Oteplováním Arktidy jsou ohroženi také lední medvědi. Ztráta ledu znamená pro tyto tvory ztrátu lovišť. Nezvykle teplé počasí s jarními dešti ničí medvědí brlohy, v nichž zcela bezmocní medvídci tráví první měsíce svého žiota.
Foto Greenpeace/Beltra

Letní tání zamrzlého moře je přirozený jev opakující se v Arktidě každý rok. Avšak v posledních letech zde dochází k posunu hranice zalednění směrem k severnímu pólu. To se stává osudným pro zdejší populace mrožů. Tito tvorové totiž žerou výhradně měkkýše a další bezobratlé, jež se nacházejí na dně moře. Jak se hranice ledu posunuje směrem od pevniny nad hlubší vody, mroži nejsou schopni potopit se na dno a hynou.

Oteplováním jsou ohroženi rovněž lední medvědi. Ti na okrajích zamrzlého moře loví tuleně. Číhají na ně u průduchů, kam se tuleni chodí nadechnout. Jak se okraj zalednění posunuje, ubývá i tuleňů. Nezvykle teplé počásí navíc ničí medvědí doupata. Medvědí mláďata se totiž rodí v prosinci a lednu a jsou po narození úplně bezmocná. Medvídci váží jen půl kilogramu a správně by měli zůstat v brlohu nejméně do dubna. Stále častěji se nyní stává, že déšť medvědí brlohy rozmáčí a medvíďata hynou. Populace ledních medvědů se dnes odhaduje na pouhých 10 až 20 tisíc jedinců.

Život v Arktidě se během věků adaptoval na zdejší kruté pomínky. Ačkoliv se zdá, že divoká zvířata by mohla být schopna se klimatickým změnám přizpůsobit, vědci soudí, že právě rozsah ledové pokrývky je pro přežití těchto vzácných tvorů kritický.

Projevy klimatických změn se dnes objevují po celém světě. Tento jev je způsoben spalováním fosilních paliv, jako je uhlí a ropa. Proto Greenpeace vyzývá k ústupu od fosilních paliv směrem k čistým zdrojům, jako je například energie Slunce a větru.

Mroží samec může vážit až dvě tuny. Jak se led díky postupujícímu oteplování ztenčuje, nejsou kry schopny udržet váhu zvířat, čímž mroži ztrácejí svůj přirozený domov.
Foto Greenpeace/Beltra

"Ačkoliv jsme letos viděli více mláďat než loni, poslední léta ukazují, že čerstvě narozených mrožů přežívá méně a méně. To jasně dokazuje, že tato populace se snižuje," říká Dr. Brendan Kelly z aljašské univerzity, vedoucí vědeckého týmu expedice Greenpeace.

O stránku vpřed.
Návrat k obsahu.
Na další stránku
Přehled všech čísel magazínu.
Zpět na hlavní stránku.

created by New Art Entertainment s.r.o.