Greenpeace brání shazování toxického
odpadu do moře

Greenpeace brání nakládání toxické rzi na loď, která měla odpad vysypat na otevřeném moři.

Řecký ferroniklový závod LARCO již léta potápí svůj nebezpečný odpad přímo do moře.

Šest dní se aktivisté Greenpeace pokoušeli bránit ilegálnímu potápění toxického odpadu do moře v řeckém zálivu Evoikos, přibližně 120 kilometrů severně od Athén.

Průmyslový komplex LARCO, zpracovávající železo a nikl, se již léta zbavuje svých nebezpečných odpadů potápěním do moře. Dne 7. září proto aktivisté Greenpeace obsadili jeřáb nakládající toxickou rez na nákladní loď. Ta doposud pravidelně odvážela vysypat odpad na otevřené moře, přibližně 5 námořních mil od závodu v Larimně. Každý rok LARCO vyklopí do zálivu Evoikos stovky tisíc tun jedovatých zbytků rzi obsahující nebezpečné těžké kovy .
Potápění průmyslového toxického odpadu do moře je ilegální. Zakazuje jej totiž Londýnská konvence - mezinárodní dohoda,která celosvětově omezuje ukládání odpadů do moře.Řecko tuto dohodu podepsalo a ratifikovalo, takže potápění odpadu je tu od ledna 1996 zakázáno.
Přesto řecké úřady udělily společnosti LARCO povolení k dalšímu pokračování těchto nezodpovědných praktik. Zástupci průmyslu jsou navíc přesvědčeni, že povolení bude prodlouženo o dalších pět let.

Národní centrum pro námořní výzkum (NCMR) se sídlem v Athénách monitoruje oblast zálivu Evoikos již od roku 1984. Výsledky průzkumu jsou znepokojující - potápění toxické rzi do zálivu poškozuje zdejší mořské ekosystémy. Výzkumy Greenpeace navíc ukazují, že konzumace kontaminovaných ryb z této oblasti by mohla mít nepříznivé dopady na zdraví zdejšího obyvatelstva.

Dne 6. září se aktivisté Greenpeace pokusili
těmto ilegálním oraktikám zabránit.

Celkem 6 dní a nocí trvaly protesty, během nichž byly aktivisté mnohokrát napadeni zaměstnanci závodu. Celou tu dobu Greenpeace intenzivně komunikovalo s řeckou vládou.

O stránku vpřed.
Návrat k obsahu.
Na další stránku
Přehled všech čísel magazínu.
Zpět na hlavní stránku.

created by New Art Entertainment s.r.o