Greenpeace
velryby  |  velrybaření  |  environmentální dopady  |  řešení  |  greenpeace & velryby
home  |  novinky  |  expedice  |  foto/video galerie  |  dokumenty  |  linky  |  přidejte se  |  chci pomoci

chci pomoci

stáhnout screensaver
 -  poslat pohlednici
 -  hrát hru
Join Greenpeace

Download screensaver

Stáhnout šetřič obrazovky
s velrybami

další cyberakce .

Pošlete svým přátelů elektronickou pohlednici a požádejte je, aby pomohli zastavit islandský lov velryb.

Přidejte se ke Globálnímu akčnímu týmu na záchranu velryb a pomozte zastavit komerční lov velryb.

Šiřte informace - pošlete e-card (e-pohlednici) svým přátelům

Norsko chce ignorovat mezinárodní úmluvy a exportovat velrybí maso.
Řekněte ministerskému předsedovi Norska, aby export zastavil.

Stáhněte si velrybí banner pro vaše vlastní webové stránky.

Co můžete udělat vy?

Island obnovil komerční lov velryb!

Dne 6. srpna oznámila vláda Islandu, že hodlá do konce září ulovit prvních 38 plejtváků malých, čímž má být zahájen tzv. „vědecký“ lov velryb. V rámci tohoto programu má být během příštího roku (2004) uloveno celkem 250 velryb, včetně plejtváků myšoků a plejtváků sejvalů. Tři malé velrybářské lodě, které jsou vybaveny detonačními harpunami, budou lovit během srpna a září. Veškeré maso z takto ulovených plejtváků bude prodáno. Prosíme, pošlete protest větším zastupitelským úřadů Islandu.

Poslat dopis

Více informací

Švédsko selhalo při hlasování

Kritické hlasování, jehož se dopustilo Švédsko, umožní návrat Islandu do Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Švédsko dnes sice tvrdí, že ve prospěch Islandu hlasovalo omylem, avšak škodu již nelze napravit.

Švédské hlasování by nebylo tak důležité, nebýt faktu, že Japonská agentura pro rybolov užívá pomoc určenou rybářům ke kupování hlasů rozvojových zemí. Devět z 19 hlasů, které umožnily Islandu návrat do IWC, bylo získáno právě tímto způsobem. Blok hlasů kontrolovaných Japonskem každým rokem vzrůstá. Vlády zemí, které se stavějí proti zabíjení velryb, to sice vědí, ale žádná z nich o tom nechce otevřeně mluvit.

Jedinou věcí, která může zabránit dalšímu útoku na velryby, je když vlády otevřeně vystoupí proti kupování hlasů. Jestliže udělalo Švédsko chybu, má nyní skvělou příležitost prokázat, že je stále odhodláno chránit velryby.

Prosíme, udělejte si chvilku a pošlete dopis švédskému premiérovi a ministru zahraničních věcí.

Akce: Pomozte zastavit lov velryb v severním Pacifiku

Sei whale with calf in North Atlantic ocean. © Perrine/Innerspace Visions

The Fisheries Agency of Japan intends to escalate its whaling activities by targeting a new species, Sei whales, in the North Pacific. Sei whales were heavily exploited in the last century and are now classified as an endangered species by the International Union for the Conservation of Nature.

This year's whaling quota for the North Pacific will allow 150 minke whales, 50 Bryde's whales, 10 sperm whales and 50 sei whales. This is addition to the 440 minke whales taken each year in the Antarctic.

Prosíme, pomozte zastavit takzvaný "vědecký" lov velryb.

Rozjeďte svoji vlastní kampaň na záchranu velryb a stáhněte si zde balíček nápadů.

You can help stop commercial whaling with our action kit. Send a letter in Japanese to the Foreign Minister of Japan, put up posters in your community to recruit more cyberactivists or write a letter to your local newspaper. Download the kit>

Ukažte, že podporujete ochranu velryb

You can show your opposition to whaling in person. Join the picture petition against commercial whaling by uploading a picture of yourself and a personal statement for our online picture petition. Click here to join the international petition or join the German petition here.

Akce: vyvíjejte tlak na japonskou vládu

In recent years Japan has actively and openly corrupted the IWC by using Overseas Development Aid (ODA) to buy the votes of some existing members and to recruit new members in support of a resumption of commercial whaling. Although some countries have challenged Japan and Norway's attempts to resume commercial whaling, the reality is that Japan is buying a return to commercial whaling.

Yet these countries are not doing enough to challege the Japanese government's tactics. Write to these anti-whaling countries asking them to challenge Japan's blatant vote buying activities and double their efforts to counter Japan and Norway's whaling initiatives within the IWC

Akce: Připojte se ke Globálnímu týmu na záchranu velryb!

Připojte se k novému Globálnímu týmu na záchranu velryb a budete dostávat pravidelné informace v angličtině a speciální upozornění na akce.

Připojte se k nové diskusní skupině na téma velryby
(v angličtině).

Navštivte Greenpeace cybercentrum a staňte se cyberactivisty!

up